- Vi kunne alle fulgt Hitler

Ny politisk ungdomsroman fra Sverige.

(Dagbladet.no): - Ingen kan si at de ikke kunne fulgt Hitler, sier Per Nilsson, en av Sveriges mest kjente ungdomsbokforfattere.

Han er i Norge for å snakke om sin siste bok, «Svenne», som nå kommer på norsk. Boka handler om 18 år gamle Svenne, som møter den karismatiske Nils Dackermann og blir tilsynelatende lurt inn i et radikalt, nasjonalistisk parti. Det Svenske Rettferdighetspartiet skaper opprør i Sverige med sine populistiske ideer om borgerlønn og sosialisme, men også om innvandring, integrering og nasjonalisme.

Partiet vokser seg stort på meningsmålingene, men trigger også en del utagerende og voldelige aksjoner. Flere innvandrergutter begynner å forsvinne sporløst fra forstedene, og snart går noe fryktelig galt. I boka sitter Svenne alene på en hytte mens han gjemmer seg for politiet og lurer på hvorfor han ikke forstod mer av planene til Dackermann.

Ikke usannsynlig

Mye av det som skjer i boka kan virke usannsynlig. Hvorfor stilte ikke Svenne flere spørsmål? Hvorfor stoler han så blindt på Dackermann? Og hvorfor får partiet så kollossalt høy oppslutning? Men Per Nilsson ser ikke på fortellingen som usannsynlig.

- Sakene Dackermann tar opp er ting som diskuteres rundt middagsbordene: De kriminelle gjengene, seksuelle overgrep. Det har jo vokst fram store nasjonalistiske partier, blant annet i Frankrike og Nederland, sier han.

Han kaller Dackermann en nasjonalsosialist. Inspirasjon til figuren hentet han hos den nederlandske nasjonalistiske politikeren Pim Fortuyn, som ble drept i 2002.

- Det var første gang jeg tenkte at dette kunne jeg nesten tro på. Han var sosiologiprofessor, homofil og omga seg med innvandrerkvinner, og han virket intelligent. For meg er poenget med denne boka å vise at vi alle kunne følge en leder, sier Nilsson, som selv befinner seg på venstresiden i politikken.

UNGDOMSBOK OM NASJONALISME: Per Nilsson skriver gjerne om identitet og samfunnsspørsmål i bøkene sine. Den siste romanen hans handler om en ny, nasjonalistisk strømning i Sverige. Foto: MARIE L. KLEVE
UNGDOMSBOK OM NASJONALISME: Per Nilsson skriver gjerne om identitet og samfunnsspørsmål i bøkene sine. Den siste romanen hans handler om en ny, nasjonalistisk strømning i Sverige. Foto: MARIE L. KLEVE Vis mer

- Du synes ikke at dette er en pessimistisk tankegang?

- Nei. Mange av dem som stemte på Hitler i Tyskland var helt normale mennesker som stemte på en begavet politiker. Jeg er ganske sikker på at de ikke skiller seg mye fra mennesker i Norge og Sverige i dag, sier Nilsson.

Flere gode argumenter

Mange av leserne hans ligner på hovedpersonen Svenne: En ung gutt fra landet som ikke ser på seg selv som rasist, han har mange venner med minoritetsbakgrunn. Samtidig har han hørt flere historier om kriminelle innvandrere.

Han regner med at mange av dem vil se på Dackermanns argumenter som gode, iallfall i starten. Nilsson er selv sterkt imot nasjonalisme, men synes likevel at romanfiguren har mange flotte, radikale ideer.

- Da jeg snakket med Tor Fretheim, som har oversatt boka til norsk, sa han at han syntes flere av Dackermanns argumenter minnet om Fremskrittspartiet. Det hadde jeg ikke tenkt på. Men det kan hende at boka blir lest på en annen måte i Norge enn i Sverige, sier han. LES OGSÅ: