Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi kunne ikke unnlate å svare

Man må ikke glemme at Russland konsekvent har argumentert for å danne en bred antiterrorkoalisjon.

HJEMME: Båren med piloten Oleg Pehkov kom fra Tyrkia til miltærflyplassen utenfor Moskva 30. november. Han ble skutt ned over det Tyrkia hevder er deres territorium 25. november. Foto: AFP / NTB Scanpix
HJEMME: Båren med piloten Oleg Pehkov kom fra Tyrkia til miltærflyplassen utenfor Moskva 30. november. Han ble skutt ned over det Tyrkia hevder er deres territorium 25. november. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Noen ganger er det overraskende hvor lett enkelte journalister klarer å sjonglere med tilsynelatende helt åpenbare fakta. Et eksempel på en slik tilnærming er artikkelen til Morten Strand som ble publisert under overskriften «Russisk raseri».

Uten å gå i detalj rundt hendelsen med det russiske militære bombeflyet som ble lumskt skutt ned av det tyrkiske luftforsvaret i syrisk luftrom, valgte forfatteren ikke å bry seg med en grundig analyse av hva som hadde skjedd, men skyndte seg med en gang med å beskylde Russland for å føre en aggressiv skremsels- og boikottpolitikk av sine politiske opponenter.

Men var det ikke Ankara, som offisielt kaller seg en motstander av internasjonal terrorisme i Syria, som sto bak drapet på russiske soldater? Soldater som ingen vil kunne bringe tilbake. Hva ville Strand ha skrevet om dette dersom det var de norske militære? De spesielle økonomiske tiltakene mot Tyrkia som Russland har vedtatt som svar på denne hendelsen, kan ikke ansees for å være Moskvas «aggressive svar», selv om noen gjerne skulle ønske det. Hvis man skal snakke om noen som helst aggresjon, så er ikke Russland aggresjonens kilde, og heller ikke Russlands president Vladimir Putin. Vi kommer ikke til å gå imot krig med Tyrkia. De innførte tiltakene er dekkende, vi kunne ikke unnlate å svare.

Forsøket i artikkelen på å sette likhetstegn mellom handlingene til Russland og Tyrkia holder ikke vann. På bakgrunn av opplysninger offentliggjort av Russlands forsvarsministerium om at olje som utvinnes på områder som er kontrollert av IS og andre ekstremistiske organisasjoner, smugles med tyrkisk hjelp, fremstår forsøkene på å plassere de som virkelig kjemper mot internasjonal terrorisme, og de som bifaller den, i samme bås rett og slett bespottende.

Det ville vært svært nyttig om massemedia kunne formidle et reelt bilde av det som skjer og gjennomføre sine egne uavhengige undersøkelser, noe som ville bidra til å avsløre dem som finansierer internasjonal terrorisme.

Man må ikke glemme at Russland konsekvent har argumentert for å danne en bred antiterrorkoalisjon, tuftet på folkeretten, og flere ganger oppfordret til å konsolidere den internasjonale innsatsen både i kampen mot terrorisme og for å finne løsninger på andre globale utfordringer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media