LEDER

Vi kunne trengt en Rusken-opprydding i politikken først

Dagbladet mener: Politikere bør feie for egen dør og gå foran med et bedre eksempel enn de gjør i dag.

HARDT VÆR: Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) og familien er utsatt for hærverk og vold fra bompengemotstandere. Statsminister Erna Solberg besøkte Stavanger surfeklubb på friluftlivshuset på Orre med ordføreren i valgkampen i 2017.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
HARDT VÆR: Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) og familien er utsatt for hærverk og vold fra bompengemotstandere. Statsminister Erna Solberg besøkte Stavanger surfeklubb på friluftlivshuset på Orre med ordføreren i valgkampen i 2017. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Truslene og sjikanen mot Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) og hennes familie er utslag av en ukultur som må tas fatt i. Som ordfører har Nese støttet den store samferdselspakken på Nord-Jæren som innebærer at bilister må betale mer i bompenger. Det kan man gjerne være uenig i og protestere mot, men derfra til å utsette familien for hærverk og vold burde være et langt stykke for folk flest. Ordførerens sønn, som er skoleelev, ble slengt opp til en vegg og tatt kvelertak på.

Hva er det som får så mange nordmenn til å miste alle hemninger i betente politiske saker? Vi har sett det også i Oslo hvor hetsen mot MDG-byråd Lan Marie Nguyen Berg forlengst har passert enhver grense for rimelig demonstrasjon, anført av en ressurssterk pøbel som synes besatt av Berg, men fulgt opp av en opphisset mobb, enkelte av dem selv politikere. Vi ser det i de politiske partienes bruk av populistiske grep og retorikk i sosiale medier, metoder som inviterer til hets og polarisering, ikke til å bryne argumenter mot hverandre.

Det er positivt at statsminister Erna Solberg er så engasjert i netthets. Det har vært en av hennes fanesaker gjennom hele regjeringstida, og i går deltok hun i aksjonen Netthat-Rusken som tar sikte på å rydde nettet for søppel, en aksjon utallige sentrale institusjoner og organisasjoner stiller seg bak. Det er ikke minst viktig at Erna Solberg dermed erkjenner at enkelte former for ytringer er uakseptable. I et liberalt og relativt fredelig demokrati som det norske er det en tendens til å hylle hatytringer som selve bekreftelsen av ytringsfriheten.

Kunne Erna Solberg likevel slått et slag for et bedre ytringsklima om hun hadde feiet for egen dør først? Det er ingen tvil om at landets ledere setter tonen, og Solberg leder en regjering, hvor hennes partnere ustoppelig uttaler seg på måter som får Solberg til å si at hun ikke ville brukt akkurat de ordene. Det er blitt en stående vits at statsministeren fra Bergen er mer dannet enn sine ubehøvlete partnere. Men det handler selvfølgelig ikke om dannelse. Måten man ytrer seg på er også et politisk signal og ståsted som statsministeren må forholde seg til. Når hennes partnere angriper minoriteter her i landet, legitimerer det et hatefullt debattklima som hennes partifelle i Klepp denne våren har følt på kroppen. Vi kunne trengt en Rusken-opprydding i politikken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer