LEDER

Vi kunne trengt en Rusken-opprydding i politikken først

Dagbladet mener: Politikere bør feie for egen dør og gå foran med et bedre eksempel enn de gjør i dag.

HARDT VÆR: Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) og familien er utsatt for hærverk og vold fra bompengemotstandere. Statsminister Erna Solberg besøkte Stavanger surfeklubb på friluftlivshuset på Orre med ordføreren i valgkampen i 2017.

Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
HARDT VÆR: Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) og familien er utsatt for hærverk og vold fra bompengemotstandere. Statsminister Erna Solberg besøkte Stavanger surfeklubb på friluftlivshuset på Orre med ordføreren i valgkampen i 2017. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Truslene og sjikanen mot Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) og hennes familie er utslag av en ukultur som må tas fatt i. Som ordfører har Nese støttet den store samferdselspakken på Nord-Jæren som innebærer at bilister må betale mer i bompenger. Det kan man gjerne være uenig i og protestere mot, men derfra til å utsette familien for hærverk og vold burde være et langt stykke for folk flest. Ordførerens sønn, som er skoleelev, ble slengt opp til en vegg og tatt kvelertak på.

Hva er det som får så mange nordmenn til å miste alle hemninger i betente politiske saker? Vi har sett det også i Oslo hvor hetsen mot MDG-byråd Lan Marie Nguyen Berg forlengst har passert enhver grense for rimelig demonstrasjon, anført av en ressurssterk pøbel som synes besatt av Berg, men fulgt opp av en opphisset mobb, enkelte av dem selv politikere. Vi ser det i de politiske partienes bruk av populistiske grep og retorikk i sosiale medier, metoder som inviterer til hets og polarisering, ikke til å bryne argumenter mot hverandre.

Det er positivt at statsminister Erna Solberg er så engasjert i netthets. Det har vært en av hennes fanesaker gjennom hele regjeringstida, og i går deltok hun i aksjonen Netthat-Rusken som tar sikte på å rydde nettet for søppel, en aksjon utallige sentrale institusjoner og organisasjoner stiller seg bak. Det er ikke minst viktig at Erna Solberg dermed erkjenner at enkelte former for ytringer er uakseptable. I et liberalt og relativt fredelig demokrati som det norske er det en tendens til å hylle hatytringer som selve bekreftelsen av ytringsfriheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer