Vi låner mest norsk

Hele 18 av de 20 mest lånte bøkene i norske folkebibliotek det siste halve året er skrevet av norske forfattere.

Krimforfatter Unni Lindell synes det er en tankevekker at det ikke lånes ut mer utenlandske bøker.

Dan Browns «Da Vinci-koden» topper statistikken, men deretter er det nesten bare norsk. Utlånslisten domineres av krimtitler, og Unni Lindells «Rødhette» og Karin Fossums «Drapet på Harriet Krohn» følger hakk i hæl på Browns internasjonale bestselger.

Innadvendt

-  Det var flott. En hyggelig nyhet at så mange låner boka mi, er Lindells første reaksjon på oversikten.

Men hun er samtidig litt ambivalent til at lista domineres så sterkt av norske forfattere.

-  Det er ikke spesielt overraskende. Norge er et innadvendt land, og selv om det kommer meg til gode så synes jeg vi kunne bli bedre på å kjøpe og låne utenlandske bøker. Det er en liten tankevekker, mener Lindell.

Status

«Vindens skygge» av Carl Ruiz Zafón er den andre utenlandske romanen som har klart å kapre en plass blant landets 20 mest utlånte, men må se seg slått av 17 norske bøker. Lindell, som også kan glede seg over at «Nattsøsteren» er svært populær ved norske biblioteker, synes det er hyggelig at såpass mange krimbøker representert.

-  Krimsjangeren har fått en veldig status de siste ti åra og anses ikke som annenrangs lenger. Det er en sjanger som har alt, mener Lindell. Noen av unntakene på lista er Per Pettersons «Ut og stjæle hester», Erlend Loes «Doppler» og Anne B. Ragdes «Berlinerpoplene».

PÅ TOPPEN Leserne låner Jo Nesbøs bøker flittig.
MENER KRIMLITTERATUR HAR BLITT HUSVARM: Unni Lindell.