DEBATT

Vi lar jo næringslivet gjøre jobben

Så lenge de offentlige ikke har kontroll på timeforbruket, har dårligere organiserte turnuser og høyere sykefravær, vil de private kunne ta ut overskudd.

OVERSKUDD: - I stedet for å problematisere hvorfor private klarer å ta ut overskudd, burde debatten vært om hvorfor offentlig sektor ikke klarer å levere bedre tjenester og ha bedre kontroll selv når de ikke tar ut overskudd, skriver Heidi Nordby Lunde. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet.
OVERSKUDD: - I stedet for å problematisere hvorfor private klarer å ta ut overskudd, burde debatten vært om hvorfor offentlig sektor ikke klarer å levere bedre tjenester og ha bedre kontroll selv når de ikke tar ut overskudd, skriver Heidi Nordby Lunde. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets spaltist Roman Linneberg Eliassen fra den sosialistiske tenketanken Manifest skriver at han har vanskelig for å se hvordan kommersielle barnehager bidrar noe særlig til produktivitetsvekst. For hva skulle det innebære? Mer effektiv omsorg, lek og læring?

Ja, faktisk. Dersom du som ansatt i en barnehage har en bedre organisert hverdag, hvor du kan bruke mer tid på omsorg, lek og læring enn administrativt arbeid, så er det mer produktivt. Men Eliassen nekter å tro at grunnen til at private velferdsleverandører kan ta ut overskudd er at de faktisk gjør ting annerledes enn i offentlig sektor. Han vil garantert nekte for at grunnen til at sykehjemmet Paulus, som drives av svenske Attendo, både er et av de best drevne sykehjemmene i Oslo, samtidig som de har fornøyde beboere og ansatte. Min mormor er en av beboerne.

Senior Norge skrev om sykehjemmet med overskriften «Norges beste sykehjem?», en omtale jeg vil tro henger høyt fra nettopp Senior Norge. Selv begrunner Attendo dette med at de har veldig kontroll på timeforbruket, god organisering av turnuser, stålkontroll på overtidsbruken, i tillegg til at de har lavt sykefravær. I stedet for å problematisere hvorfor private klarer å ta ut overskudd ved å få til dette, burde debatten vært om hvorfor offentlig sektor ikke klarer å levere bedre tjenester og ha bedre kontroll selv når de ikke tar ut overskudd. De private og de offentlige får samme tilskudd for samme tjeneste. Så lenge de offentlige ikke har kontroll på timeforbruket, har dårligere organiserte turnuser og høyere sykefravær, vil de private kunne ta ut overskudd.

Venstresidenes tankesmier ser ut til å mene at privat næringsliv ikke kan levere innovasjon inn i omsorgstjenester, til tross for at ny teknologi, enten det er selvheisende senger eller den lille dingsen som står under sengen til mormor for å varsle om hun er ute av senga på natterstid, faktisk sørger for færre tunge løft og bedre kontroll for nattevaktene. Når de i tillegg bruker det de sparer på lavere sykefravær til å ansette en miljøterapauter, så leverer de bedre tjenester til beboerne.

På Oppsalhjemmet, drevet av Norlandia, har medisineringen av demente pasienter gått ned fra rundt ni medikamenter daglig til i underkant av fem. Bedre medisinering og inkluderende aktiviteter er en del av tilbudet. I mitt hode er dette mer effektiv omsorg, som det offentlige burde lære av, ikke gjøre som Oslo kommune – forby.

Det gir jo håp at selv sosialister fra Manifest anerkjenner innovasjonen og produktiviteten privat sektor bidrar med både når det gjelder det grønne skiftet, industri og teknologi. Men prosessinnovasjon skjer i linja, også på sykehus og sykehjem. Nytenking og god ledelse skaper verdier som trivsel og arbeidsglede. Dette gir utslag på bunnlinja og overskuddet på toppen. Men venstresida ser ut til å mene at private kun bør skape verdier vi kan skatte av, ikke lære av. Og at private må holdes utenfor omsorg- og velferdstjenester, til tross for at de altså nesten konsekvent leverer like gode eller bedre tjenester, har like godt fornøyde beboere eller mer, og lavere sykefravær tyder på bedre trivsel og mer kontroll på timeforbruk.

Høyresida må la næringslivet gjøre jobben sin, skriver Manifests spaltist i Dagbladet. Det er jo nettopp det vi gjør når de inviteres inn for å levere kvalitet innen helse og omsorg, som også det offentlige kan lære av. Når det kommunale Økernhjemmet åpner pub for beboerne, så har de fått ideen fra de private. Vi er for at både kommunale og private drar veksler på hverandre, lærer og blir bedre. Vi ønsker at det også skal skinne av de kommunale tjenestene. Derfor har vi ikke de samme ideologiske skylappene som venstresida. Vi ønsker både private og kommunale, og resultatene av dette viser at tjenestene blir bedre hos begge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer