DEBATT

Debatt: «Sitronlimonaden»

Vi lar oss ikke kneble

Til alle med minoritetsbakgrunn: Ikke hør på Norsk PEN. Bruk ytringsfriheten og ombudene.

YTRINGSFRIHET: Debatten rundt boka «Sitronlimonaden» er noe annet enn de vanlige minoritetsdiskusjonene. Måtte aldri noen igjen bli anklaget for «sensur» når de bruker sin ytringsfrihet, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
YTRINGSFRIHET: Debatten rundt boka «Sitronlimonaden» er noe annet enn de vanlige minoritetsdiskusjonene. Måtte aldri noen igjen bli anklaget for «sensur» når de bruker sin ytringsfrihet, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 3. oktober skriver leder for Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, at «vi» kan debattere barnebøker i Norge, men bare hvis vi ikke involverer «staten» – altså et norsk ombud. Bare da vil Norsk PEN stanse sine anklager om at jeg medvirker til «sensur» og «ytringsfrihetsinnskrenkelse».

«Vi»-et som Norsk PEN-lederen viser til, er slike som meg, som minoritet. En minoritet som har reagert på at utdrag fra ei bok som brukes i voksenopplæringen til nyankomne innvandrere («Sitronlimonaden»), er sakset ned og plassert utenfor sin kontekst i lærebøkene til norske 2.- og 4.-klassinger (på barneskolen).

Det er den ukontekstualiserte «framstillingen av minoritetskvinnen» i våre barns lærebøker det er reagert på til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Det ble ikke sendt en «klage», slik Løken Stavrum påstår. Ombudet gir «råd», de kan ikke «forby» bøker.

Forfatteren har forsvart seg med at 6 syriske «menn» har lest utdragene, og at de synes de er greie.

Norsk PENs leder forholder seg ikke til at jeg har tatt kontakt med et ombud. De bruker sitt erstatningsord for LDO; «Staten». Det hjelper ikke saken deres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.