- Vi låter hvertfall ikke som Bruce

Gaslight Anthem mener musikkanmelderne tar helt feil.

|||Blant de mange mer eller mindre vesentlige tingene som skjedde menneskeheten den siste uka, slapp rockerne i The Gaslight Anthem oppfølgeren til plata de for alvor ble kjent med, 2008s «The '59 Sound».

Når vi får gitarist Alex Rosamilia på tråden er det derfor mye å ta tak i: Den «vanskelige tredjeplata», rockens svar på bacheloroppgaven, verket som enten kan ta dem opp i ligaen blant virkelig etablerte artister eller sende dem lukt inn i historiens mørke.

Men også det faktum at kvartetten kommer fra New Jersey, denne tungt industrialiserte, men også romantiserte delstaten skvist inne mellom megapolisene Philadelphia og New York på USAs østkyst. De stadig tilbakevendende sammenlikningene med Bruce Springsteen og det såkalte Jersey-soundet.

Og ikke minst om det å være italienskamerikaner i New Jersey noensinne kommer til å bli som det var etter at henholdsvis dramaserien «The Sopranos» og realityserien «Jersey Shore» har rullet over TV-skjermene.

Vi får ta det i rekkefølge. For det var vanskelig å lage den vanskelige tredjeplata, viser det seg. Vokalist Brian ble rammet av skrivesperre (er det ikke typisk vokalister?). Bandet hadde kollektiv angst for å gjenta seg selv. Ingen av ideene som kom opp i øvingslokalet syntes å ta dem noen vei.

SPRINGSTEENS SØNNER? Absolutt ikke, mener plateaktuelle The Gaslight Anthem. Foto: Nigel Crane/Tuba records

En låt forandret alt.

—«Bring It On» (spor nummer tre på cd'n, red.anm.). Etter at vi skrev den det var plateinnspillingen veldig enkel. Det var noe med den låta som satt tonen for resten av skiva. «Bring It On» var en byggestein. Og den endret måten vi tenkte på, sier Rosamilia.

- Vi låter hvert fall ikke som Springsteen —Jeg tror vi har endt opp med ei plate der inspirasjonskildene våre er mindre åpenbare, den er mer genuint oss. Når jeg skulle komme opp med en gitardel, tenkte jeg ikke lenger «hva ville The Cure gjort» — jeg tenkte «hva vil jeg gjøre». Jeg vet det er en klisjé, men plata er et logisk skritt i riktig retning for The Gaslight Anthem. Det er en mer moden utgave av bandet. Vi er litt eldre, litt klokere, mer kyniske, mindre blåøyde og feige.

— I et intervju i vinter, mens dere fortsatt var i studio, snakket du om å «tilføre mer sjel i hver eneste tone»?

—Hvilket bare handler om at når du spiller, skal du gjøre det av de rette årsakene. Med fare for å høres ut som en annen predikant: Den eneste ærlige måten å spille musikk på er å gjøre det av kjærlighet til musikken. Det tror jeg høres, også.

- Inspirasjonskildene. Drøft!

PÅ HOVE: I fjor spilte Alex Rosamilia og Gaslight Anthem På Hovefestivalen. I august skal de rocke Øyafestivalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ HOVE: I fjor spilte Alex Rosamilia og Gaslight Anthem På Hovefestivalen. I august skal de rocke Øyafestivalen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

—Jeg hadde aldri hørt om noe Jersey Shore-sound før bandet mitt plutselig var en del av det. Og disse gruppene som samles under den betegnelsen (for eksempel Springsteen, Little Steven, The Drifters, Southside Johnny and the Asbury Jukes, red.anm.) har ikke mye til felles. Begrepet gir ingen mening. Vi låter i hvert fall ikke som Springsteen, insisterer han.

— De fire medlemmene i dette bandet liker i det hele tatt sjelden de samme artistene; det er i ethvert tilfelle — kanskje bortsett fra Hot Water Music og Tom Petty and the Heartbreakers — alltid minst en av oss som sier «nei...!» når det settes på.

- Selv digger jeg mye hardcore og heavy metal, sier Rosamilia, og promoterer skamløst sitt svært lavprofilerte, hardtrockende sideprosjekt som vi til alt overmål ikke får med oss navnet på.

«Jersey Shore» gnager på sjelen - Nå om dagen forbinder mange hjemstedet ditt med USAs kanskje mest omtalte realityserie i nyere tid?

— «Jersey Shore»? For en komplett bortkasting av tid. Jeg ser aldri på det.

- Det er sånt som ødelegger noe inne i deg. Jeg er italienskamerikaner selv og jeg hater hele denne «jeg vil være berømt»-holdningen. Det gnager på sjelen min. Hele tanken om at «jeg vil være på MTV, fordi jeg fortjener det» — uten at du egentlig har gjort noe for det — er hva jeg vil kalle et mindre bra karaktertrekk, sier han med et understatement.

HVA ER DET DU SIER? Bruce Springsteen trekkes så og si alltid fram i anmeldelser av The Gaslight Anthem og har selv erklært seg fan.. Men bandet liker ikke sammenlikningene. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
HVA ER DET DU SIER? Bruce Springsteen trekkes så og si alltid fram i anmeldelser av The Gaslight Anthem og har selv erklært seg fan.. Men bandet liker ikke sammenlikningene. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

— Med ett unntak — filmene til Kevin Smith (mannen bak «Clerks», red anm.) — blir vi italienskamerikanere framstilt på en fryktelig stereotyp måte i populærkulturen.

- Det gjelder til og med Sopranos. Familien min kommer fra akkurat det området der Sopranos holder til, og selv bestemoren min er forferdet over hvordan strøket blir framstilt. Vi er ikke mafia hele gjengen, liksom. Personlig har jeg aldri hatt noe med mafiaen å gjøre. Ingen tilbud jeg ikke har kunnet avslå.

—Aldri?

—Aldri.

LITE POPULÆRT: Alex Rosamilia er ikke spesielt fornøyd med hvordan italienskamerikanere fra New Jersey framstilles i realityserien "Jersey Shore. Foto: AP Photo/MTV
LITE POPULÆRT: Alex Rosamilia er ikke spesielt fornøyd med hvordan italienskamerikanere fra New Jersey framstilles i realityserien "Jersey Shore. Foto: AP Photo/MTV Vis mer
FREDAG: Intervjuet med Alex Rosamilia er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG, der vi også har tatt tempen på Stockholm i bryllupsfeber.
FREDAG: Intervjuet med Alex Rosamilia er hentet fra dagens Dagbladet FREDAG, der vi også har tatt tempen på Stockholm i bryllupsfeber. Vis mer