Vi legger om layout på artikler idag

Større bilder og videoer, og litt mer variasjon.

Les også designsjef Elisabeth Svendbys blogg om redesignet.

Etter to måneder med ny forside, er tilbakemeldingene våre svært gode. Så nå drar vår designsjef Elisabeth Svendby og vår utviklingsavdeling det videre og legger om layouten på artikler.

Ideen vi følger er den samme vi har fulgt de siste årene, å gjøre sidene rene, og ta bort all unødvendig støy rundt artiklene for at tekst, bilder, videoer og annonser skal komme best mulig fram.

Vi jobber også med å gjøre layouten mindre avhengig av annonser. De fleste nettsteder idag har layout som krever at det er en annonse på siden. Vi tar nå bort de beste annonseformatene når de ikke er godt betalt, og denne variasjonen vil gi annonsene større oppmerksomhet når de dukker opp igjen.

Fjernet margene For å forklare dette, så tok vi for noen år siden bort venstremargen på sidene våre. Det lå godt over 200 valg i denne menyen, så vi strippet den helt ned og endte opp med rundt 16 valg i en meny som dere kjenner på toppen av sidene.

Resultatet var at disse 16 menyvalgene ga flere klikk enn de over to hundre.

Det ligger en enkel forklaring bak dette. Faste elementer som du ikke bruker ofte, blir til slutt oversett. Da vi tok bort venstremargen var da gjerne reaksjonen; Kult, men hva har dere gjort?

Bilder er en viktig del av formidlingen av nyheter, og de skaper oppmerksomhet, som dette fra filmen Avatar. Klikk på dem, og de vokser.
Bilder er en viktig del av formidlingen av nyheter, og de skaper oppmerksomhet, som dette fra filmen Avatar. Klikk på dem, og de vokser. Vis mer

De så altså at det var en endring, men husket ikke at det hadde vært en lang meny der.

I september i år tok vi også bort høyremargen. Den ga svært lite oppmerksomhet hos leserne, og noe av forklaringen er at man leser nettsider som man leser all annen tekst.

Der spalten stanser, stanser også øyet. Konklusjonen ble da at vi burde bygge opp forsiden helt horisontalt.

Det gir mulighet til å bruke hele plassen på nyheter og annonser.

Nyhetene er det som gjør at dere kommer tilbake og leser Dagbladet.no, og annonsene er det som finansierer journalistikken.

Tekst inntil bilder Med nytt artikkeldesign, får vi nå også mulighet til å legge tekst inntil bildene i artikkelen. Altså bilder som har form, så er det mulig å få teksten til å følge denne formen.

Dette er en løsning som vi teknisk fikk til å fungere for to-tre år siden, men som vi ikke har prioritert eller hatt tid til før nå. To av de som var med og lagde løsningen jobber ikke lenger i Dagbladet.no, Jan Thoresen som nå er redaktør for klikk.no, samt Morten Larød, som nå er designer i vg.no skal begge ha kudos for sine bidrag.

Mer variasjon i bildestørrelsen i artiklene gjør også at sidene blir mindre statiske. Foto: SCANPIX
Mer variasjon i bildestørrelsen i artiklene gjør også at sidene blir mindre statiske. Foto: SCANPIX Vis mer

Det nye designet ble rullet ut like etter klokka 13 idag, og også seksjonsforsidene som www.sport.no og www.db.no/bil har fått ny drakt.

Vi har også laget en funksjon slik at du kan blåse opp de bildene som er små i artiklene. Bare å trykke på bildet så zoomer det ut, og trykk en gang til, så faller det tilbake i artikkelen.

Så gi oss din tilbakemelding i kommentarfeltet.

Les også designsjef Elisabeth Svendbys blogg om redesignet.

Afghan president Hamid Karzai fotografert av Reuters' fotograf.
Afghan president Hamid Karzai fotografert av Reuters' fotograf. Vis mer