KIRKENES: Bernt Nilsen mener beklagelsene fra søstrene ikke er nok til å rette opp i det han mener er et for oslosentrert NRK. Vis mer

- Vi legger oss paddeflate

Else og Cecilie Kåss Furuset er klaget inn til Kringkastingsrådet etter en spøk om badetemperatur.

Publisert

I sommer hører man søstrene Else og Cecilie Kåss Furuseth i NRKs «Reiseradioen». I løpet av en vanlig sending tar de blant annet for seg rapporter om både kalde og varme badetemperaturer rundt om i ferienorge.

Duoen er nå klaget inn til Kringkastingsrådet etter at de harselerte med badetemperaturen i Finnmark under sendingen forrige søndag, melder avisa iFinnmark.

RADIOVERTER: Cecilie og Else Kåss Furuseth leder Reiseradioen i sommer. Foto: NRK
RADIOVERTER: Cecilie og Else Kåss Furuseth leder Reiseradioen i sommer. Foto: NRK Vis mer

«Kondolerer»

Ifølge lokalmediet trakk søstrene fram Gakorivannet i Alta, som hadde en temperatur på 14,3 grader, hvorpå Else Kåss Furuseth uttalte «jeg kondolerer så mye».

Det holdt for Bernt Nilsen fra Kirkenes som reagerte sterkt, skriver iFinnmark. Nilsen mener Else Kåss Furuseths bemerkning faller inn i en mediekultur hvor oslofolk forherliger storbylivet og stakkarsliggjør finnmarkinger, sier han til avisa. Dette skjer så mye og er så vanlig at folk fra Finnmark blir flaue over hvor de kommer fra, mener Nilsen.

BESTE DOKUSERIE: Else Kåss Furuseth vant alles hjerter med sin serie Else om barn. Video: Steffen Pettersen / Rød Løper Vis mer

- Aldri vår intensjon

I dag ser Cecilie og Else Kåss Furuseth seg nødt til å rykke ut og beklage. I en uttalelse Dagbladet har fått tilsendt, legger deg seg flate overfor kritikken fra Nilsen.

- Unnskyld! Bernt Nilsen fra Kirkenes, mente vi drev med forherligelse av livet i Oslo og stakkarsliggjøring av finnmarkinger. Det har aldri vært vår intensjon og vi legger oss paddeflate om det ble etterlatt inntrykk, står det i uttalelsen.

- I forbindelse med opplesningen av dagens badevannstemperaturer kom jeg med en sleivete kondolanse til folk i Alta da jeg hørte at vannet i Gakorivannet bare holdt 14,3 grader, skriver Else Kåss Furuseth.

- Jeg er litt pysete når det gjelder bading i kaldt vann, så kondolansen var bare ment som en morsom måte å kommentere at det hørtes kaldt ut å bade i Gakorivannet. Ikke noe annet. Jeg er lei meg for at det ble oppfattet som at jeg da forherliget Oslo-livet og så ned på finnmarkinger som bader i så kaldt vann, fortsetter komikeren.

OVERRASKER: I sesongavslutningen av «Else om barn» skal Else Kåss Furuseth endelig besvare spørsmålet som hun selv og «alle» andre har lurt på: Skal hun få barn eller ikke? Vis mer

Kongekrabbe og multer

Hun legger til at verken hun eller søsteren har «badetemperatur som eneste mål på livskvalitet».

- Vi vet utmerket godt at du kan ha et like godt liv om du lever på Island, der det er kaldt i vannet året rundt enn, for eksempel, i Karibien, der det er veldig varmt i sjøen.

- Bernt Nilsen etterlyser også mindre fokus på overflatiske søringverdier (som sol og badetemperatur) og mer fokus på kongekrabbe, multer og koselig nabolag, som han trekker fram som positive sider ved Finnmark. Igjen er vi helt enige, skriver hun.

Kåss Furuseth lover også at de «skal lese seg opp og breie seg mer tematisk» framover. Minst en bolk i «Reiseradioen» skal handle om enten multer eller kongekrabbe de neste dagene, hevdes det.

- Vi beklager og skal prøve å skjerpe oss, skriver Kåss Furuseth.

Inviterer Else til Kirkenes

Bernt Nilsen sier til Dagbladet at det er hyggelig at Else Kåss Furuseth beklager bemerkningen.

- Det er bra. Jeg skal invitere henne hit, så kan hun se hvor fint vi har det. Er hun pysete på badetemperaturer er det masse annet å finne på, sier Nilsen.

REAGERTE: Bernt Nilsen fra Kirkenes. Foto: Privat
REAGERTE: Bernt Nilsen fra Kirkenes. Foto: Privat Vis mer

Samtidig mener kirkenesværingen at beklagelsen ikke er nok til å rette opp i det han mener er et for oslosentrert NRK.

- NRKs programledere ser livet fra Oslo i det fleste sammenhenger og det er frustrerende, for NRK er også vår kringkaster som vi bruker mye, sier Nilsen.

- Dette er en del av et større samfunnsproblem. Man ser at folk flytter fra distriktene. Unge mennesker påvirkes og tror at livet er bedre i storbyen. Jeg kaller det for en medieskapt definisjon av det gode liv, som jeg ikke aksepterer. Der har vi alle en jobb å gjøre, legger han til.

Overfor Dagbladet takker Else Kåss Furuseth for Kirkenes-invitasjonen.

- Jeg takker for invitasjon og vil gjerne bli Nilsens personlige korrespondent når det passer. Bidrar gjerne med mitt for å dempe caffè latte-maset fra Oslo. Det gode liv er som vi alle vet vel så tilstedeværende i distriktene. Jeg sier som Gabrielle: Ring meg!.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer