Vi leker med roboter

Åttitallet hadde mye rart å by på. Men Transformers er blant det vi skal ta med oss videre i livet.

 • Les anmeldelsen av Transformers-spillet «Transformers, robots in the sky...»

  DETTE ER VEL en strofe du har gått og sunget på, du også, akkurat som meg. Det var først nå nylig at jeg oppdaget at tekstlinja til tv-serien om Transformers faktisk er «robots in disguise », men pytt sann- roboter er de uansett. Og tro det eller ei: De er like populære den dag i dag, som i glansdagene på 80-tallet. Ankepunket er imidlertid at det stort sett er de samme folka som er fans nå som den gang da.

  Det vil kanskje endre seg nå, ettersom dataspillet «Transformers» kommer i butikkhyllene neste uke. For hvem er vel bedre egnet for å klare overgangen til spillverdenen enn nettopp disse robotene- prisgitt at utviklerne spiller kortene sine rett?

  FOR DE AV DERE som ikke vet hva en Transformers er: De er roboter. Levende roboter. Og som navnet antyder, kan de omgjøre seg til noe annet, det være seg en gravemaskin, en pistol et jetfly, en lastebil, en kassettspiller- you name it . Figurene kommer i form av leketøy, tegneserier, TV-serier, og en helaftens tegnefilm fra 1986- det ryktes dessuten om at det kommer en ny film om et års tid.

  TERJE BIRKEDAL (27) fra Stavanger var ti år da han snublet over den første norske utgaven av Transformers-tegneserien i bladhylla i 1987. I dag har han en egen Transformers-nettside, og er en lidenskapelig fan med mellom 200 og 250 figurer i samlingen.

  - Jeg hadde alltid vært interessert i tegneserier, og fant dette bladet i hylla. Jeg hadde ikke, som alle andre, Sky Channel på tv\'en, så det var gjennom tegneseriene at jeg ble kjent med Transformers-universet. På baksiden av bladet var det en annonse for leketøyene, som jeg ble veldig nysgjerrig på. En sånn robot måtte jeg ha- og da var det gjort, husker Birkedal.

  Transformers hadde sitt høydepunkt i siste halvdel av 80-tallet, og det fantes knapt et gutterom som ikke inneholdt en av figurene- om ikke He-Man var foretrukket i stedet. Den første generasjonen Transformers ble laget mellom 1984 og 1990, generasjon to mellom 1992 og 1995- og nå har det dukket opp nye serier kalt «Armada» og «Energon». Folk som vet litt om dette, er enige om at ting var bedre før .

  - Ja. Det er det ingen tvil om. I utgangspunktet var det alt ved Transformers som fenget. Serien bød på sterke personligheter, mye spenning og action, figurene var knalltøffe og gjennomtenkte, og selvfølgelig: Det var noe nytt , slik Pokémon og slike ting er i dag. Transformers er ikke nytt lenger, og det merkes på populariteten blant dagens barn, forteller Birkedal.

  SOM MED stort sett alt som har med roboter å gjøre, har Transformers sin opprinnelse i Japan. I utgangspunktet var det to serier med lekeroboter, Diaclone og Microman, der begge hadde samme ombyggingskonsept. Disse merkene ble kjøpt opp, og samlet til ett merkenavn: Transformers. I dag er det de japanske modellene som er kjent for å være av best kvalitet, og de mest ettertraktede modellene selges for rundt ti tusen kroner. Det er ikke uten grunn at Transformers-lekene går for å være noe av det ypperste innen produktdesign. Og av alle, har Petter Solberg fått sin helt egne Subaru Impreza-robot.

  I Transformers-universet, som i alle andre mytologier, utspiller det seg en kamp mellom det gode og det onde. De snille robotene kalles for Autobots, de slemme for Decepticons.

  - Hvilken robot er den tøffeste, Birkedal?

  - Det er nødt til å være Optimus Prime, lederen for Autobots. Det mest beskrivende ordet jeg kan komme på når jeg skal beskrive ham, er helt . Han har både visdom og styrke i ett.

  - Og da kan jeg anta at roboten du liker minst er ...

  - ... Megatron, ja. Lederen for Decepticons.

  Les mer om Transformers på The Nordic TransFans Associations hjemmesider, eller besøk Terje Birkedals sider.

<B>DEN STØRSTE: Unicron er uten tvil den største Transformersen - han overlever ved å spise planeter. Vi fikk først møte Unicron i «Transformers: The Movie» fra 1986. Der lånte han stemmen til ingen ringere enn Orson Welles, som forøvrig døde før filmens premiere.