Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi leker med Shakespeare

Er ikke pent å beskylde folk for historieforfalskning.

THE BARD: Ingen konspirasjonsteori.  Foto: Alexandra Thompson / Shutterstock / NTB scanpix
THE BARD: Ingen konspirasjonsteori. Foto: Alexandra Thompson / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjære Inger Merete Hobbelstad. Da Geir Uthaug og jeg inviterte deg til vårt symposium på Litteraturhuset siste søndag i kraft av at du i mine øyne er «Stratfordianer», betyr dette bare at vi ønsker å høre hva du har å si. Denne rubriseringen holder orden i rekkene, akkurat som vi har forskjellige partier på Stortinget.

Selv er jeg «Groupist» siden jeg tenker at Shakespeare-diktningen er skapt av Bacon, Neville, Stanley og evt andre. Fra Sverige hadde vi besøk fra Oxfordianere. Å bli kategorisert betyr ikke at man skal tie, tvert i mot.  

Du mener jeg driver med historieforfalskning. Dette er ikke pent sagt, og jeg mener det du påstår er galt. Jeg har formulert en teori om hva som har skjedd, basert på hva jeg finner i enkelte Shakespeareutgivelser, og jeg har formulert noen hypoteser som jeg har forsøkt å falsifisere, bla. ved å reise til Oak Island for å grave på et par på forhånd utvalgte steder. Dette kan man se i filmen som ligger fritt tilgjengelig en stund til på NRK.no.  

Elementet med Paktens Ark er selvsagt så fantastisk at jeg ikke egentlig tror på det selv, men jeg viser at kodene kan peke i denne retningen. Menorah-muligheten er mindre usikker da vi kan følge dens vandring til år 534 e.kr. Arken forsvant for kanskje tre tusen år siden, dersom man ikke tenker at dette dreier seg om en stjålet, etiopisk ark.  

Uansett - det jeg bedriver er jo en lek! Enkelte får det til å bli blodig alvor siden Nils August Andresen krever en mann omplassert i NRK. Vi har det gøy med koder og Shakespeare, og dette fenger! Jeg får entusiastiske brev fra lærere som sier filmen gjør undervisning om denne epoken enklere enn før. 

Ikke undervurder folks evne til å tenke selv.  

Dokumentarfilmelementet er at Robert og jeg møtes, ikke at kodenes tolkning stemples som korrekt av statskanalen. Du kan beklage timingen, men husk at på jubileumsdagen sendte NRK en vakker, skandinavisk film som støtter det ortodokse synet på Shakespeare. Den postulerer at Shakespeare gikk på skole. Det gjør du også. Det er ikke sikkert at dette er galt, selv om det etter min mening er usannsynlig, men det motsatte av historieforfalskning er det heller ikke, da det er udokumenterbart. Glasshusopphold krever aktsomhet.

Hele Norges coronakart