Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi lever i en politistat

Politisk Jolie Holland besøkte Oslo.

(Dagbladet.no): Bruce Springsteens terningkast 6-konsert i Oslo Spektrum lørdag er et godt eksempel på at folksjangeren er i medvind. De siste årene har artister som Sufjan Stevens, Joanna Newsome og Iron & Wine gjort stor suksess.

Etter Springsteen-konserten på lørdag spilte Jolie Holland konsert på John Dee. Hun har også blitt plassert i folksjangeren, noe hun ikke er helt enig i selv:

- Det er ikke at jeg ikke liker folkmusikk, jeg har mange venner som er folkmusikere, men jeg er ikke en folkmusiker.

- Hvordan vil du beskrive musikken din?

- Det er rett og slett rar popmusikk, eller rar rockemusikk. Men det er ikke folk. Folkmusikk er noe helt annet.

Dagbladets anmelder kalte musikken blanding mellom folk og jazz, og ga hennes tredje utgivelse terningkast fire.

Trist musikk

Alle låtene på albumet er selvbiografiske, og inneholder historier om faktiske personer. Tristhet og sorg går igjen på mange av sporene:

Politisk: Jolie Holland er rysta over den sittende regjeringen i USA. Foto: KATE KUNATH
Politisk: Jolie Holland er rysta over den sittende regjeringen i USA. Foto: KATE KUNATH Vis mer

- Jeg tror det er kulturelt. Jeg kommer fra Texas. Vi har blues, western, swing, og alt folk synger om er så deprimerende. Musikken kan være rask, men det er trist. Så jeg tror det er det som er passende kulturelt.

- Tror du ikke det ville vært kulturelt passende å skrive glade sanger?

- Nei, og spesielt i disse tider, hvor det er så mye sørgelig. Det er så mye mørke i verden akkurat nå, og det jeg prøver å gjøre med musikken er å minne folk på å holde hjertene åpne, fordi det er så mye fornektelse av hva som skjer.

Politikk selger

Siste tids akvititet på hitlistene viser at Bush-kritikk selger masse plater, og også Jolie Holland tar et tydelig standpunkt politisk:

- Jeg skriver om verden på en metaforisk måte. For eksempel i sangen «Stubborn Beast», der vers nummer to handler om en hest som ikke vil bli dratt ut av en brennende låve. Det er en metafor for Amerika. Jeg prøver å påpeke hva som skjer med en del folk der.

Holland er bekymret for utviklingen i det amerikanske samfunnet:

- Ja, det er begynnelsen på fascisme. Det er mange mennesker som får livene sine ødelagt. Det er grusomt.

- Det er så deprimerende. Jeg bare fortsetter å tenke på Guantanamo. Det er så stygt, så forstyrrende. Og jeg tenker på hva kan vi gjøre? Jeg har mange venner som er politiske aktivister, og jeg ser hvordan de stanger hodet mot veggen.

Politistat

På spørsmål om hva hun synes om Bush sin plan om å bruke nasjonalgarden til å vokte grensen mot Mexico, sukker hun dypt. Men hun er spesielt opptatt av skjebnen til dem som bodde i New Orleans, en by hun selv har et sterkt forhold til:

- Det er så forstyrrende å leve i en politistat, og det er akkurat slik det føles for dem som ikke er hvit middelklasse, sier hun, og viser til fattige fra New Orleans, som er tvunget til å bo andre steder.

- Jeg kjenner folk som måtte dra til Texas, og som nå blir arrestert flere ganger i måneden fordi de er ute og vil kose seg, sier hun.

Også selve katastrofen i New Orleans, og måten den ble behandlet på, har gått hardt innpå artisten:

- Myndighetene i USA lar byen New Orleans dø. Det er utrolig og forskrekkende. De fleste i USA kan se på New Orleans og si at det ikke kunne skjedd med dem fordi de ikke er fattige og svarte. Men det er ikke mange som vet hvor grusomt det er der. Det er en krigssone. Jeg kan ikke engang beskrive hvor ille det er.

Ødeleggelsene av byen er enorme, men Holland er minst like opptatt av de som bodde i byen, og deres kultur:

- De som pleide å bo der er en skatt for verden. Det var en kultur som ikke eksisterte andre steder.

Besøkte Norge: Jolie Holland spilte konsert på John Dee i Oslo på lørdag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling