SNAKKER OM DEN NYE BOKA: 
Pressekonferranse for den mye omstridte siste boka i Millennium - serien som ble påbegynt for Stieg Larssons død. Forfatter David Lagercrantz
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SNAKKER OM DEN NYE BOKA: Pressekonferranse for den mye omstridte siste boka i Millennium - serien som ble påbegynt for Stieg Larssons død. Forfatter David Lagercrantz Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

- Vi lever i en tid da vi trenger Lisbeth Salander mer enn noengang

Millennium-forfatter David Lagercrantz på pressekonferanse i dag.

STOCKHOLM (Dagbladet): -  På Stieg Larssons dager kom de verste hacker-angrepene fra outlaws som Lisbeth Salander. I dag kommer de fra stater og spionorganisasjoner. Vi lever i en tid da vi trenger Lisbeth Salander mer enn noengang, sa David Lagercrantz på pressekonferansen onsdag morgen.

Torsdag slippes den svært omdiskuterte fjerde boka i Millennium-serien.

Boka er skrevet av Lagercrantz, og er basert på universet til den avdøde krimforfatteren Stieg Larsson.

- Jeg har slitt I dag under en pressekonferanse forteller David Lagercrantz om sin opplevelse med bokskrivingen.

- Jeg har ikke vært til å leve med. Jeg har jobbet, jeg har slitt, jeg har gjort research, og jeg har vært skrekkslagen.

Presse fra hele verden har møtt opp, og Millennium-fans verden over følger spent med.

• Les også: Dette skal han bruke Millennium-millionene på

- Helt i feber På pressekonferansen forteller forfatteren om hvordan det var å komme inn i denne verdenen. Den ville han inn i.

- Jeg var totalt i feber, og kjente at denne verdenen ville jeg inn i, sier han fra scenen.

Lagercrantz har fortid som journalist, og har tidligere skrevet bøker.

Han skrev blant annet biografien om fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic. Han mener Millennium-bøkene og biografien har hjulpet folk som ikke leser til å bli interresert i litteratur.

Lagercrantz vil at leserne skal kjenne seg igjen i Millennium-universet, samtidig som han har skrevet boka i sin egen prosa.

- Mitt oppdrag var å forvalte, man skal kjenne seg hjemme i Stieg Larsons univers. Men jeg skal også gi noe av meg selv, sa han på pressekonferansen.
Forfatteren døde før suksessen Stieg Larsson døde i 2004 rett etter at hans tre bøker om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist ble antatt av Norstedts forlag. Larsson fikk derfor aldri oppleve den enorme suksessen Millennium-bøkene fikk. 

Familien har derimot fått opplevd et drama uten like etter forfatterens død. Krangelen om hvordan forfatterskapet skulle forvaltes har vært høylytt, og Larssons far Erland og bror Joakim har hatt en bitter strid med Larssons tidligere samboer, Eva Gabrielsson.

Superhacker I den fjerde Millennium-romanen vikles Blomkvist og Salander inn i en opprulling av blant annet lyssky amerikansk etterretning, skrev det svenske forlaget om boka på sin presseside tidligere i år:

«Sent en natt ringer professor Frans Balder, en ledende autoritet innen AI-forskning (kunstig intelligens, journ. anm.) til Blomkvist. Balder påstår at han sitter på informasjon av global viktighet om den amerikanske etterretningstjenesten. Han har også kontakt med en ung, kvinnelig superhacker, som har visse likheter med en person Blomkvist kjenner godt til,» står det å lese om handlingen i den kommende boka.
Forteller om boka Det skal finnes et utkast til en fjerde Millennium-roman skrevet av Stieg Larsson, men familien og Larssons tidligere samboer, Eva Gabrielsson, har tidligere blitt enige om at boka ikke skal gis ut. 

I fjor ble det likevel kjent at forlaget og familien har sagt ja til at andre kan forfatte videre på Larssons karakterer. 

Stieg Larssons venner har kalt avgjørelsen en gravplyndring, og hans Eva Gabrielsson mener Stieg Larsson ville ha blitt rasende over avgjørelsen.

- Med utgivelsen av den nye Millennium-boka antar kommersialiseringen av Stiegs livsverk rent sirkusartede former, skrev Svante Brandén og Anders Lindblom i en kommentar i den svenske avisa DN tidligere i høst.
Norstedts forlagssjef Eva Gedin og Joakim Larsson, Stieg Larssons bror, er også tilstede under pressekonferansen. 

SNAKKER UT OM BOKA:
Pressekonferranse for den mye omstridte siste boka i Millennium - serien som ble påbegynt for Stieg Larsson s død. Forfatter David Lagercrantz
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SNAKKER UT OM BOKA: Pressekonferranse for den mye omstridte siste boka i Millennium - serien som ble påbegynt for Stieg Larsson s død. Forfatter David Lagercrantz Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

I 2013, da det ble kjent at Lagercrantz skulle skrive oppfølgeren, snakket han om forventningspresset som knytter seg til en ny Millennium-bok:

- Det finnes ikke nok penger på jorden til å bøte på hånet jeg vil utsettes for hvis jeg skriver en dårlig bok, sa han.
   
Pressen reagerer I P2-programmet Kulturnytt var dagens hovedsak den nye boka. Flere forfattere uttalte til programmet at de har gått til verks for at deres egne bøker ikke blir tatt videre etter en eventuell uventa død.

Lagercrantz forteller i et segment, som er gjengitt fra svensk radio, at ingen har fått lese boka. Journalister har reagert på dette, men han mener selv at det kravet er må stå.

- Det er et selvklart krav. Det er trykk fra denne boken som overstiger det meste vi har sett, og vi kunne ikke riskere at noe lakk ut, sa forfatteren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram