Debatt: Politikk

Vi lever ikke i et økonomisk fantasiland

FNB er helt åpne om de økonomiske prioriteringene.

SVARER DAGBLADET: Frode Myrhol, gruppeleder i det politiske partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Stavanger, under en aksjon i fjor mot bomringen på bybroa som går mellom Stavanger og Hundvåg. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SVARER DAGBLADET: Frode Myrhol, gruppeleder i det politiske partiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger i Stavanger, under en aksjon i fjor mot bomringen på bybroa som går mellom Stavanger og Hundvåg. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer
Meninger

I Dagbladet 17.juni blir jeg og FNB (Folkeaksjonen nei til mer bompenger) beskyldt for å leve i et økonomisk fantasiland og for å ikke ville fortelle hvordan vi skal erstatte inntektene fra bompengene. Dette stemmer ikke, og Dagbladet burde undersøkt saken bedre før de skrev lederen.

Jeg ble spurt av NRK om konkrete tall i forhold til vårt kommende budsjett i Stavanger. Stavanger kommune får ikke direkte inntekter fra bypakken, bortfall av inntekter har derfor ikke direkte innvirkning på budsjettet i Stavanger. Rådmannen legger fram sitt forslag til budsjett og de økonomiske rammene i begynnelsen av oktober. Det er starten på et intensivt arbeid med budsjettet i alle partier til forslagene legges fram i slutten av november i formannskapet, deretter i bystyret i desember. Dette er i tillegg et valgår, legger vi fram budsjett alene eller sammen med noen? Legger vi fram et styringsbudsjett eller er vi fortsatt i opposisjon? Om vi styrer, hvem styrer vi sammen med?

Stavanger skal slå seg sammen med to andre kommuner, dette har også betydning i forhold til nye budsjettrammer den kommende perioden.

Alt dette påvirker hvordan det kommende budsjettet vil se ut, derfor kan vi selvsagt ikke gå ut med noen konkrete tall for budsjettet 2020-23 nå, det burde kommentatorer i Dagbladet vite. Vi har selvsagt tanker om hva vi vil prioritere eller ikke i Stavanger. Dette svarte vi på til NRK, men de valgte å ikke bruke den biten i innslaget sitt på Dagsrevyen. Vi har vært tydelige på at det er staten sitt ansvar å finansiere det felles samfunnsgodet god infrastruktur er. Vi vil løse det på følgende måte i prioritert rekkefølge.
1. Omdisponere innenfor dagens budsjettrammer.
2. Omdisponere + bruke mer av oljefondet.
3. Omdisponere + oljefondet + økt skatt om det trengs.

Om vi må gå til skrittet å øke skatten, så vil vi i det minste få en sosialt rettferdig fordeling av utgiftene, helt likt måten det norske velferdssamfunnet ellers er bygd opp.

Vi kan altså ikke si noe nå om konkrete tall i et budsjett når vi ikke har rammevilkårene i budsjettet, det kan ingen andre partier heller. Om vi gjorde det ville Dagbladet hatt rett i at vi levde i et økonomisk fantasiland og at vi førte velgerne bak lyset. Men her er det altså Dagbladet som fører velgerne bak lyset, ikke FNB.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.