KEiiNO gjør MGP-comeback:

- Vi liker denne låta bedre

KEiiNO vant Melodi Grand Prix i 2019 og fikk flest publikumsstemmer i Eurovision. Nå er de tilbake med en låt de mener kan ta dem helt til topps i Europa.

COMEBACK: De ble stemt frem som europa-publikummets favoritter i forfjor og nå er de tilbake i «Grand Prix»-sirkuset. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er klare for å vise et nytt KEiiNO, sier Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo Hermansen, bedre kjent som gruppa KEiiNO, nesten unisont til Dagbladet.

I sitt første intervju etter at det ble kjent at gruppa gjøre comeback i Melodi Grand Prix, med låta «Monument», forteller trioen at de føler seg mer sammensveiset siden seieren i 2019.

- Vi ble kasta inn i det uten å kjenne hverandre så godt. Vi ble født under MGP, men nå har vi reist og underholdt hele verden sammen. Nå er balansegangen mellom oss perfekt, sier Tom Hugo Hermansen.

- Vi liker denne låta bedre

Man kan spørre seg hvorfor gruppa vil kaste seg ut i Grand Prix-sirkuset atter en gang, med tanke på den store suksessen KEiiNO opplevde etter seieren i 2019. Gruppa fikk flest publikumstemmer av alle under Eurovision 2019. «Spirit in the Sky» var verdens nest mest virale låt på Spotify, den var på hitlistene i flere Europeiske land, toppet VG-lista og ble nominert til Spellemann for Årets låt. Fallhøyden er stor.

STOR SUKSESS: KEiiNO gjorde enorm suksess etter at de fikk flest publikumsstemmer i Eurovision. Nå vil de gå helt til topps, med en låt de liker bedre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STOR SUKSESS: KEiiNO gjorde enorm suksess etter at de fikk flest publikumsstemmer i Eurovision. Nå vil de gå helt til topps, med en låt de liker bedre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi liker «Monument» bedre enn «Spirit in the Sky». Den er annerledes. Man vinner ikke Eurovision med en låt som er like lett, og denne låta binder KEiiNO mer sammen. I tillegg får Fred vist frem sin samiske rap, sier Rotan.

- Vi ville bli med i Grand Prix igjen når vi hadde riktig låt. Hvis det er én låt som skal bli vårt ettermæle i MGP-sammenheng, så er ikke det «Spirit in the Sky», men «Monument», skyter Hermansen inn.

Ble mer samisk etter KEiiNO

Fred Buljo har opprinnelig bakgrunn som rapper. I 2008 deltok han som en del av Rapgruppa «Duolva Duottar »fra Kautokeino deltok i «Norske Talenter». Tekstene var på samisk. Første gang Buljo bega seg ut på joik var derimot gjennom KEiiNO.

- Jeg har personlig blitt mer samisk gjennom KEiiNO. Det var første gang jeg turte å joike. Det har vært veldig godt å kunne bidra til ufarliggjøringen av samisk kultur. Vi blir ofte satt i bås av den vanlige mannen i gata tror jeg, og man tror samisk musikk bare er joik, sier Buljo.

- Vi moderniserer den samiske kulturen, og jeg føler samisk musikk har kommet langt. For meg er det veldig fint at vi kan åpne for at folk blir kjent med moderne samisk kultur, fortsetter han.

Han var selv sjokkert over hvor godt joiken i «Spirit in the Sky» ble mottatt i Europa.

- Det varmet hjertet mitt. I tillegg hadde mange overraskende god kjennskap. De visste enormt mye om samisk kultur, sier Buljo.

- Mange har jo begynt å studere samisk etter vår deltakelse i MGP og Eurovision, supplerer Tom Hugo Hermansen.

- Ja, jeg har til og med fått meg to reinsdyr på vidda, sier Alexandra Rotan og ler.

I TÅRER: I «Veien til Rotterdam» får du et eksklusivt innblikk i hva som skjedde etter at det ble klart at Eurovision ble avlyst. Etter en samtale med MGP-sjefen tar Ulrikke til tårene. Se mer her: https://www.dagbladet.no/studio/miniserie-veien-til-rotterdam/612 Vis mer

Klare for seier

Som for de fleste andre ble alle KEiiNOs planer for 2020 kansellert, men gruppa følte seg likevel heldige gjennom fjoråret.

- De fleste av våre planer gikk rest vest, men det var også året vi slapp debutalbumet og fikk tid til å skrive masse musikk. Vi hadde et veldig aktivt 2019, og hadde derfor nok penger på bok til å klare oss, sier Hermansen.

Som kjent ble fjorårets finale i Eurovision Song Contest avlyst på grunn av coronapandemien. Det er fortsatt langt fra sikkert hvordan den internasjonale finalen kommer til å se ut, og hvorvidt reiserestriksjonene i Europa kommer til å holde fram til mai. Keiino er likevel sikre på at de har en stor fordel om de blir Norges representant.

- Vi har gjort denne promorunden før, hvor vi har reist rundt og truffet Eurovision-fans. Om vi vinner her hjemme, men ikke får gjøre promotering i Europa på grunn av restriksjoner, så er ikke det krise for oss. Vi har gjort det før. Nå håper vi bare at det norske folk liker låta vår, for vi har lyst til å vinne, sier Alexandra Rotan.

KEiiNO er forhåndskvalifisert til finalen i Melodi Grand Prix, som vil gå av stabelen 20. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer