Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Vi lot fanatismen gro

Terroren har igjen rammet i hjertet av Europa. Terroristene angriper «myke mål» for å skape mest mulig død og lidelse. Hensikten er å spre frykt og skape splittelse.

INTEGRERING: Manglende integrering er også en årsak til terroren, skriver Mahmoud Farahmand fra LIM.  Foto: Lars Ravn
INTEGRERING: Manglende integrering er også en årsak til terroren, skriver Mahmoud Farahmand fra LIM. Foto: Lars Ravn Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som står bak er militante islamister. Det må ikke bortforklares. Selv om et mindretall blant muslimer er terrorister, er det ingen tvil om at terroristene finner motivasjon til å utøve vold i islam.

Terroren har så langt ikke fremprovosert represalier mot muslimer i Europa. Vår frihet er ikke blitt innskrenket som et resultat av volden. Den europeiske demokratiske tradisjon og forankring i menneskerettighetene står fortsatt sterk. Gjennom å drepe uskyldige mennesker og skape kaos truer terroristene våre grunnleggende friheter.

Det er statens ansvar å beskytte sine borgere. Med dagens terrortrussel må det innebære tiltak som vil være krevende, men som samfunn må vi også stille krav til hverandre. Religiøse muslimske miljøer må i større grad ta ansvar for å gi teologisk og ideologisk motstand mot fanatikere som legitimerer vold og terror i islams navn. Det må være et tydelig ansvar for alle å bekjempe hat og antivestlig propaganda — og å bidra til å hindre segregering og utenforskap.

Vi må innse at en naiv og til dels mangelfull integreringspolitikk også er en årsak til terroren vi bevitner i hjertet av Europa. Vi har med åpne øyne latt parallelle samfunn der fanatismen og hatet mot storsamfunnet er i fritt utløp. De som har advart mot utviklingen har selv i stor grad risikert stigmatisering og marginalisering. For å komme ut av denne floken, må vi — muslimer og ikke-muslimer — slå ring om våre felles verdier som ytringsfrihet, likestilling og livssynsfrihet.

Samtidig må vi erkjenne at for opprettholde disse verdiene må vi identifisere og bekjempe krefter som vil rasere dem. Et av de første stegene på denne veien er godt integreringsarbeid hvor vi er krystallklare på våre verdier og hvor vi skal utfordre de som truer disse. Vi har et felles ansvar for bekjempe den militante islamismen som står bak terroren i Europa. Vi har også et felles ansvar for å ikke la den splitte oss.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!