Vi lot oss ikke forandre

Forfatter og jurist Anne Holt skriver om hvordan terroristen har forandret Norge.

VÅR STØRST SEIER: - At vi ikke har latt oss forandre er vår største seier over Anders Behring Breivik, skriver Anne Holt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VÅR STØRST SEIER: - At vi ikke har latt oss forandre er vår største seier over Anders Behring Breivik, skriver Anne Holt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokken 17.16 fredag den 22. juli 2011, etter anslaget mot regjeringskvartalet, før vi visste om det som akkurat tok til på Utøya, sendte jeg min første tekstmelding den dagen. Den gikk til en svensk venn, og lød slik: «Nå blir Norge et mye verre land å bo i. Dypt tragisk for både oss og alle andre. Trist hilsen fra Anne.» En annen SMS ble sendt senere på kvelden, da tallene fra Utøya vokste og vi omsider fikk vite at det var en nordmann som sto bak angrepene: «Fælt, fælt, fælt med Utøya. Men kanskje Norge kan bli bedre etter dette.»

Dette spranget fra pessimisme til en form for absurd og blodstenket, om ikke optimisme, så i alle fall en slags lettelse over gjerningsmannens nasjonalitet, var jeg knapt alene om. Nå, ni måneder senere, innser jeg at jeg tok feil både om ettermiddagen og utpå natten dette grusomme døgnet i vår historie.

Det finnes selvsagt noen hundretalls mennesker her i landet hvis tilværelse aldri blir den samme. De som mistet noen de elsket har måttet ta fatt på et helt ny tilværelse som vi andre knapt kan fatte tyngden ved. De mange som direkte gjennomgikk marerittet i Oslo og på Utøya har fått fysiske og psykiske arr de i varierende grad vil være preget av resten av livet. Representanter for besluttende myndigheter, helsevesen og politi har gjort erfaringer som åpenbart har merket dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer