Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi lukker oss inne og promper i joggebuksa

Thomas Seltzer (29), trendanalytiker, Natt&Dag-journalist og bassist i nedlagte Turboneger, samboer med Sigfrid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- DET ER KANSKJE litt flere kvinner på kultursidene i avisene. Litt flere i forlagene og i Morgenbladet. Men hvis du som mann lar deg forvirre av signalene de sender ut og føler deg trua, så er du en skikkelig tusseladd. Samfunnet er like mannsdominert som det var for 20 år siden. Vi har ikke gitt fra oss noe som helst.

DET BESTE MED Å VÆRE MANN er at vi har muligheten til å drite i ansvar. Jeg synes ikke nødvendigvis det er kult, men vi har muligheten. «Fittstim»-problematikken går på at moderne kvinner skal være sterke og myke og kule, men ikke for kule. Bitchy, men ikke for bitchy. Sånne krav har man ikke som ung mann. For oss har det mer å si hvem vi er og hva vi synes er kult å holde på med.

JEG KAN SKJØNNE AT kulturtusseladdene er litt frustrerte. I regnskogen på Borneo er det en apestamme som kalles proboscis-apen. Hannen har rød nese, liten kulemage og konstant ereksjon. Hunnen er dobbelt så stor, hun er skikkelig glad og skikkelig aggressiv, og hun styrer hele leiren. Hannen går stort sett rundt og skammer seg. Jeg tror at de moderne kvinnene, «gucci-feministene», signaliserer at menn skal være en blanding av proboscis-hannen, Morten Harket og Erik Fosnes Hansen. Hehe.

Vetle Lid Larssen er litt sånn. Jeg vil være mer sånn som Jon Michelet (hehe), som er veldig litterær, men samtidig dødsmaritim og ramsalt. Jeg banner mye. Og røyker og spytter.

JEG DRITER EGENTLIG i at jeg må forholde meg til en litt mer sammensatt verden. Jeg har ikke sans for folk som sutrer over det. Mange menn reagerer ved å gjenerobre gutterommet. Vi «lædder» (betyr: driver med gutteting. Fra engelske lad (gutt) - red.anm.). Vi lukker oss inne og spiller hardrock og ser på fotball og hojer og promper i joggebuksa. Gjennomsnittsbrukeren av Playstation er godt over tjue år. Det er ganske drøyt. Vår generasjon kommer til å lædde til vi er åtti.

JENTER LÆDDER LITT de også. Den nye jentehumoren er råere enn før. «Ally McBeal» og «Friends» er mer sexorientert. Jentene er de førende, og gutta er liksom litt tufsete. Men jeg blir ikke forvirret av disse signalene. Når en jente forteller en pulevits, så tenker jeg liksom ikke at nå vil hun sikkert pule. Men det kan hende det er jeg som misforstår.