JØSS, ER DET DEG A?: I går var vi turist i egen by og tok en tur innom Vigelandsparken og så det gule løvet og hilste på disse to som vi tullet litt med i vårt mobile mørkerom. En fin søndag ble det. Og vemodig. Foto: TOM STALSBERG
JØSS, ER DET DEG A?: I går var vi turist i egen by og tok en tur innom Vigelandsparken og så det gule løvet og hilste på disse to som vi tullet litt med i vårt mobile mørkerom. En fin søndag ble det. Og vemodig. Foto: TOM STALSBERGVis mer

Turist eller torturist i egen byen?

Vi lyser RESIGNASJON OG PORTVIN over minnet til Jan Jakob Tønseth

Og vi gikk forbi en flyplass av et gravsted for romfolkets dronning.

Meninger

FROGNERPARKEN/VESTRE GRAVLUND (Dagbladet):

Turist eller torturist i egen by? Vi valgte det første, mye bedre slik en gulkledd høstsøndag i 2018. I Frognerparken turistbusser. Det veltet inn smilende folk fra fjern, sær og nær.

Mange kvinner med egne selfiestenger, og menn med hund, der det ble snakket spansk, italiensk, kinesisk, tysk, svensk, bergensk, norsk og hollandsk. Flest stopp selvsagt ved Sinnataggen, men det ble også tatt 24005 mobile bilder av venner, barn, kjærester, samboere og ektefeller som apet etter Vigelands mange andre kraftfulle statuer.

I tillegg ble vi glade for å se at også noen også stoppet vis a vis Sinnataggen der det også står en liten gutt, Han blir liksom ikke sett på samme måte som den ikoniske. Videre mot Monolitten, omkranset av rødt løv.

En nytelse før inn i stillhetens åpne katedral, Vestre Gravlund, for å hilse på. Noen nye gravstøtter, et knippe gamle kjente og alltid yrkestitler der ikke alle er like vanlige i dagens sosiale mediersamfunn: Dambskipskaptein, forstmester og grosserer. Pluss en og annen enkefru, og selvsagt romfolkdronningens flyplass av et gravsted.

Vi stoppet ved lyrikeren Kate Næss Varden, 1938 - 1987, der tankene gikk i sorgtung retning mot den finstemte lyriker og forfatter, Jan Jakob Tønseth. Han forlot oss rett før helga. Vi lyser «Resignasjon og Portvin» over hans gode minne med et dikt fra debutsamlingen «Kimærer» (Gyldendal 1971):

Og tiden er inne

til å tenke på en helt ny måte.

Tiden er inne.

For noen av oss begynner å huske.

Noen av oss eier en drøm.

Noen av oss er enfoldige nok.

Det er blitt pålagt å finne den hellige formel.

Det er blitt pålagt oss å lave gull.

Så tilbake inn i parken. Til «Anne på landet». Endelig et fortreffelig serveringssted i verdens fineste Frognerpark, midt i denne rare byen der vi også sneik oss inn i Frognerbadet. Hoppet baklengs fra 7-meteren. Uten den gamle badehette.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.