DEBATT

Debatt: Skillsmisse

Vi må anerkjenne barnas motstandskamp i skilsmissekonflikter

Barn er mer enn et passivt offer i skilsmissekonflikter. Om vi skal hjelpe barn må vi også se motstanden som barn bidrar med på vegne av seg selv og familien.

PÅ EGNE PREMISSER: Barn og ungdom bør få hjelp med familievansker ut ifra egne premisser, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
PÅ EGNE PREMISSER: Barn og ungdom bør få hjelp med familievansker ut ifra egne premisser, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvert tiende barn i skilte familier har foreldre som er i langvarig konflikt. Vi kjenner til mange av barna som strever med å søke ly. I familiene der konflikthavet har satt et varig preg, der mamma og pappa er hver sin øy. Vi kjenner til de som må vandre barbeint over den smale hengebroen, høyt over ruinene av foreldrenes samarbeidsbro. Vi kan forestille oss sikkerhetslinen fra mammahjertet, og rykket som barnet kjenner fra mors bekymring på ferden over til far. Omsorgen i smerten.

Vi kan se for oss lengselen i en ruvende pappa, i det han kaster ut «du hører også til her»-lassoen, varmen og spenntaket i brystet som får barnet til å sokne etter svar. Mange kan forestille seg redselen til mor, om å ikke vite hva som skjer hos far. Andre deler fars frykt for misbruk av makt, av at mor holder barnet igjen. Historier der barn er det passive offeret tar tak i oss. Det gjør oss bekymret, men samtidig blind for barnet.

Voksnes forståelse setter ofte premissene for hvordan vi forstår barn i skilsmissekonflikter. Det er lett å legge merke til hvordan foreldres dragkamp skaper lojalitetskonflikt og bli belastende for «barna på hengebroen». Men vi går ofte glipp av at barn forfatter egne historier av familielivet, der de plasserer seg selv og andre i forhold til vanskene. Barns unike forståelse av familievansker varierer selv mellom søsken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer