Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vindkraft

Vi må bruke sterke ord

I tillegg til den voldsomme naturraseringen disse utbyggingene representerer, ødelegger de grunnlaget for reindriftsnæringen og dermed den samiske kulturen i disse områdene.

VINDMØLLER: Jeg anbefaler at vi hever stemmen og bruker sterke ord og uttrykk mot vindbaronene som raserer naturen vår, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VINDMØLLER: Jeg anbefaler at vi hever stemmen og bruker sterke ord og uttrykk mot vindbaronene som raserer naturen vår, skriver innleggsforfatteren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Politisk redaktør Geir Ramnefjell, angriper meg på Dagbladet 6. juni, under overskriften «Vindkraft - Dette har blitt farlig». Bakgrunnen var en kronikk jeg publiserte på magasinet Harvest, med tittelen «Visst fanden skal der skytes med skarpt».

Min tekst var et tilsvar til en kronikk som tok til orde for dempet språkbruk og redusert konfliktnivå i vindkraftdebatten. Mitt svar var at vi nettopp ikke trenger lav stemme og lavt konfliktnivå - tvert imot.

Jeg anbefalte, og anbefaler fortsatt, at vi hever stemmen og bruker sterke ord og uttrykk mot vindbaronene som raserer naturen vår. Og også mot myndighetene som lar dem få lov til det!

Det er utenkelig at Dagbladets kommentator Ramnefjell ikke oppfattet at jeg brukte oberst Eriksens velkjente utsagn fra 9. april 1940 som en metafor inn i vindkraftdebatten. (Store norske leksikons definisjon av begrepet er slik: «En metafor er et ord eller et uttrykk som brukes i overført eller billedlig betydning.»)

Geir Ramnefjell velger imidlertid å kommentere på en måte som tillegger meg at jeg i realiteten oppfordrer til voldsbruk, når jeg bruker oberst Eriksen velkjente ord. Det er etter min vurdering intellektuelt uredelig av Ramnefjell, og i tillegg medieetisk forkastelig.

Det finnes ingen formuleringer i min tekst som rettferdiggjør en slik tolkning. Ramnefjell drar det langt, og kommer i sin kommentarartikkel med flere konkrete eksempler på den type voldelige hendelser han mener min tekst kan bidra til å utløse. Hans eksempler hentes utelukkende fra at vindkraftmotstandere skal ha utøvd vold.

Jeg deltok 3. juni i en demonstrasjon mot Øyfjell-utbyggingen i Vefsn. Ingen av demonstrantene utøvde noen form for vold eller truende atferd. Derimot kjørte en åpenbart illsint utbyggings-medarbeider i en ATV på en demonstrant. Heldigvis uten alvorlig skade! Til de som Ramnefjell måtte ha skapt usikkerhet hos - jeg tar avstand fra alle former for voldsbruk i vindkraftsaken, både fra motstandere og tilhengere!

Ramnefjell bør også tenke gjennom hva han selv bidrar med, når han så klart og gjentatt fokuserer på voldsepisoder, og prøver å gjøre dem til konsekvenser av at noen av oss nå ser at det ikke hjelper stort med «dannet tale». Ikke overfor kapitalkreftene, og heller ikke overfor myndighetene som gir dem tilnærmet fritt spillerom.

Det jeg og andre mener, er at vi dessverre er nødt til å skjerpe tonen i debatten. Jeg mener Ramnefjell med sin artikkel tar på seg et betydelig ansvar for å inspirere fortvilte vindkraftmotstandere til å gå til voldelige aksjoner!

Hans innlegg er samtidig kjemisk fritt for kritikk av det som faktisk foregår av brutal rasering av urørt natur, noe som er den reelle bakgrunnen for at det har skjedd noen episoder som jeg og de aller fleste selvsagt tar klar avstand fra.

Heller enn å forsøke å gjøre meg til en som bidrar til å utløse voldsepisoder, kunne kanskje Ramnefjell gitt noen vurderinger rundt det som faktisk gjør at enkelte kan komme til å trå over streker de fleste av oss tar avstand fra. Det er nemlig den nærmest utrolige raseringen som våre politiske myndigheter for tiden tillater vindbaroner å gjennomføre i urørt norsk natur.

Dette synes imidlertid ikke å interessere Ramnefjell. Så er han da også selverklært vindkrafttilhenger:

«Jeg er en av de som mener vi burde forsøke å bygge ut vindkraft på land.»

Begrunnelsen hans for dette er slik:

«Norge trenger mer elektrisk kraft for å erstatte mye av den fossile energien som fortsatt driver samfunnet vårt.» Her promoterer Ramnefjell akkurat den påstanden som vindkraftbransjen så gjerne vil ha oss til å tro på: Skal vi få tilgang til mer fornybar energi, må vi bygge flere vindkraftverk!

Ramnefjells artikkel er helt fri for henvisninger til kilder som kan dokumentere denne påstanden. Det er journalistikk under ethvert kildekritisk lavmål.

Statnett har sagt av vi trenger 30-50 TWh ny fornybar energi for å gjennomføre en «omfattende elektrifisering» av det norske samfunnet. Dette er et energivolum vi uten store problemer kan skaffe fram, ifølge analyser fra blant andre NTNU.

En kombinasjon av energieffektivisering, økt vannkraftproduksjon og videre utbygging av solenergi kan gi oss det vi trenger. Referanse her også er en nylig publisert artikkel av professor Terje Tvedt ved Universitetet i Bergen: «Vannlandet som går over bekken etter vind». Dessuten eksporterer vi i normalår rundt 14-15 TWh.

Vi trenger rett og slett ikke mer vindkraft for å kunne elektrifisere Norge. Økt vindkraftproduksjon betyr derfor i realiteten økt strømeksport, og det vet nok Ramnefjell.

Ramnefjell mener kanskje som en del andre at vi har en slags moralsk forpliktelse til nettopp å eksportere fornybar energi til andre land. For eksempel til Tyskland, dit vi nå har lagt en egen strømkabel. Det er i tilfelle å trekke den typen moralsk forpliktelse langt, pent sagt.

Tyskland åpner i disse dager et nytt kullkraftverk(!), med en installert effekt på 1100 MW. Det kullkraftverket vil alene produsere dobbelt så mye strøm som de seks vindkraftverkene som utgjør Fosen-utbyggingen. Pluss Øyfjellet som er under bygging i Vefsn, og som blir Norges største vindkraftverk.

I tillegg til den voldsomme naturraseringen disse utbyggingene representerer, ødelegger de grunnlaget for reindriftsnæringen og dermed den samiske kulturen i disse områdene. Dette skjer på en måte FN har påtalt sterkt kritisk overfor norske myndigheter - uten effekt!

Ta deg en tur ut i den virkelige verden, Ramnefjell!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!