LEDER

Coronaviruset:

Vi må fordele skyld

Granskningskommisjonen som skal gjennomgå coronahåndteringen skal til bunns i en krise vi var kraftig advart mot.

UNDER LUPEN: Nå er det Erna Solbergs regime som skal under lupen, og fallhøyden er stor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UNDER LUPEN: Nå er det Erna Solbergs regime som skal under lupen, og fallhøyden er stor. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det kan virke smålig å begynne på forberedelsene med å fordele skyld for coronakrisen, nå som vi står midt oppi den. Det er likevel noe av det viktigste politiske arbeidet som pågår akkurat nå. Regjeringen og den såkalte coronakomiteen på Stortinget samarbeider nå om et mandat for en granskingskommisjon for coronakrisen. Denne kommisjonen skal lage en evalueringsrapport som vil få stor oppmerksomhet. Rapporten kommer til å bli like sentral som Gjørv-kommisjonens rapport etter terrorangrepet 22. juli, som var til dels knusende og trolig bidro til at de rødgrønne tapte valget i 2013 - og Erna Solberg kom til makta.

Nå er det Erna Solbergs regime som skal under lupen, og fallhøyden er stor. Styrket beredskap var et av Erna Solbergs viktigste temaer i valgkampen i 2013.

Ingen kan forutsi et bestemt virus, men blant fagfolk var det ingen overraskelse at Norge kunne bli rammet av en krise som den vi opplever nå. Risikoen for pandemier har vært regnet som høy, og vi visste at konsekvensene ville bli enorme. Tilsammen har det utgjort den kanskje mest forutsigbare og alvorlige trusselen mot det norske samfunnet. Vi var til de grader advart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer