Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi må forholde oss til Vær-varsomplakaten

NRK svarer på dokumentarkritikk.

Les Gunnar Iversens kronikk:
- NRKs manglende ryggrad


Media:
Professor Gunnar Iversen går til frontalangrep på NRK i en kronikk i Dagbladet den 30. mars, og mener at vi bidrar til å svekke den offentlige debatten fordi vi har bedt en produsent fjerne to innklippsbilder på til sammen tre sekunder i dokumentaren «Helsefabrikken» sendt på NRK2 samme kveld. En påstand vi synes faller på sin egen urimelighet.

NRK har de siste to årene oppfordret den uavhengige produksjonsbransjen til å utvikle dokumentarer som har et tydelig ståsted, en tydelig stemme. Michael Moore har vært en vesentlig eksponent for ståstedsdokumentaren, og en rekke av våre hjemlige regissører har også lykkes med å bruke dokumentaren til å hevde, ikke bare til å belyse.

Alt tyder på at publikum klarer å sette denne type dokumentarer inn i den konteksten de er ment å ha, på samme måte som de klarer å skille mellom en nyhetsartikkel og et debattinnlegg. Det betyr likevel ikke at slike filmer kan mangle redelighet i fortellerteknikken. Også subjektive framstillinger skal være sanne. Våre seere ønsker å bli utfordret, men de ønsker ikke å bli manipulert.

Dessverre opplever vi en manglende forståelse blant enkelte produsenter og regissører for at også dokumentarister må forholde seg til Vær-varsomplakaten når produksjonen deres skal publiseres på NRK. Verken produsenter, regissører eller en professor i kunst- og medievitenskap kan overse NRKs publisistrolle og de oppgaver som derav følger. NRK har et redaktøransvar for alt vi sender. Det ansvaret er vi bevisst. Faktisk hviler hele vår troverdighet som medium på at publikum kan stole på dette.

Helsefabrikken er en velprodusert ståstedsdokumentar. NRK har valgt å vise den nesten helt og holdent slik regissør Håvard Bustnes har laget den. Men som enhver redaktør må vi også grundig gjennomgå innhold og virkemidler brukt av fortelleren. Som et resultat av dette har vi bedt produsenten om å fjerne to innklipte bilder og en lydeffekt, fordi personen i opptaket hevder at situasjonen er manipulert av regissøren. NRK mener scenen er slagkraftig nok uten å ty til virkemidler hentet fra dramaproduksjon. Ingen som så scenen slik den ble sendt kunne unngå å få med seg at konsulenten bruker en klokke til å måle tidsbruk, og at denne tidsbruken blir notert og registrert.

NRK har investert i en rekke ståstedsdokumentarer fra norske produsenter, som er både provoserende og slagkraftige. Vi håper de vil bidra til å styrke den offentlige debatten når de vises. Men provokasjon og slagkraft får man ikke uten at noen blir, eller føler seg, rammet. NRKs oppgave er også å sørge for at de som blir utsatt for angrep får adgang til tilsvar. Hvordan vi skal gjøre dette, debatteres mye internt i NRK. Vi har også diskutert det med produsenter og med Norsk Presseforbund.

Helsefabrikken er et friskt innlegg i norsk helsedebatt. Det er synd diskusjonen i kjølvannet av en ståstedsdokumentar nok en gang handler om form - og ikke om innhold.

NRKs intensjon er jo at disse filmene skal være viktige bidrag til den offentlige debatten. Derfor har vi ønsket oss flere ståstedsdokumentarer enn tidligere. Det håper vi både bransjen, og ikke minst publikum, vil sette pris på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media