DEBATT

Vi må forsøke å fjerne volden og hatet som trekker til seg de mest sårbare av de unge

Men vi må også spørre hvorfor de personlige og følelsesmessige behovene til denne minoriteten ikke blir møtt i samfunnet, slik at de blir lette mål for de voldelige jihaidstbevegelsene.

Dokumentarfilmskaper Deeyah Khan er aktuell med en ny dokumentar om britiske menn og kvinner som har tatt del i kamp i islams navn. «I tillegg til å fjerne infeksjonen må vi også forsøke å lege sårene som gir den grobunn» skriver hun.
Dokumentarfilmskaper Deeyah Khan er aktuell med en ny dokumentar om britiske menn og kvinner som har tatt del i kamp i islams navn. «I tillegg til å fjerne infeksjonen må vi også forsøke å lege sårene som gir den grobunn» skriver hun. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

De to siste åra har jeg gjort omfattende intervjuer av nåværende og tidligere muslimske ekstremister og dømte terrorister i Europa. I min nye dokumentar «Jihad» snakker jeg med britiske menn og kvinner som har tatt del i kamp i islams navn. Noen av dem har deltatt på slagmarken i Afghanistan og Kashmir, Bosnia, Burma og Tsjetsjenia. Før jeg startet filmingen av «Jihad» var jeg klar over de konkurrerende oppfatningene om at jihadister enten blir radikalisert av strenge og puristiske krav innen islam eller at de reagerer som en slags hevn for katastrofale feiltrinn som er begått i vestlig utenrikspolitikk. Jeg fant derimot et større, mer komplisert, og i langt større grad, menneskelig bilde.

Jihadistene uttrykte en følelse av frustrasjon og misnøye, som ofte så dagens lys langt nærmere hjemmet enn arven fra de islamske lærde og den vestlige imperialismen.

Det er store kulturelle forskjeller mellom den sørasiatiske foreldregenerasjonen og erfaringene andre og tredje generasjons kvinner og menn, som har utdanning fra Storbritannias multikulturelle skolesystem, har gjort seg. De lever i en atmosfære av økende rasefiendtlighet, som drives fram av en gjensidig sirkel av provokasjoner, trakassering, vold og til og med drap begått av personer som er inspirert av radikal retorikk fra både «White Power»-bevegelsen og muslimske ekstremistiske subkulturer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.