DEBATT

Vi må forstå for å forandre

I dag er den internasjonale dagen mot kjønnlemlestelse. Framover blir det viktig å stå samlet om innsatsen for jenters rettigheter.

MARY (13)  fra Mali glemmer aldri den dagen hun ble omskåret som sjuåring. Hun ble holdt fast, lagt ned på bakken og kuttet nedentil. Heldigvis blir søstrene hennes spart. Praksisen er nå utryddet i lokalsamfunnet hun bor i.
MARY (13) fra Mali glemmer aldri den dagen hun ble omskåret som sjuåring. Hun ble holdt fast, lagt ned på bakken og kuttet nedentil. Heldigvis blir søstrene hennes spart. Praksisen er nå utryddet i lokalsamfunnet hun bor i. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Her i Norge har vi frihet til å kunne velge hvordan vi innretter livene våre, men likevel er også vi formet av ritualer. De fleste enten døpes eller har en navnefest, feirer bursdager, tar hull i ørene og mange konfirmerer seg. Alt dette gjøres for barnets beste — som en del av vår kultur og tradisjon, fordi vi ønsker det beste for barna våre. Slik er det også i andre land. Men i 30 land i verden, hovedsakelig i Afrika, innebærer et grunnleggende ritual at jenter utsettes for helsefare, dødsfare og funksjonshemming. De blir kjønnslemlestet.    

Kjønnslemlesting skjer gjennom å skjære vekk det meste av jentas kjønnsorgan og sy det sammen. Etter dette anses jenta for å være klar til å gifte seg. Det er fullstendig grotesk, og det er et overgrep med enorme fysiske og ofte psykiske plager, vil du sikkert tenke. Hvordan kan foreldre, besteforeldre og samfunnsledere godta slike inngrep på små jenter? Vil de ikke det beste for sine egne barn?  

Selvfølgelig vil de det! Det er ikke slik at 98 prosent av somaliske og 91 prosent av egyptiske foreldre ønsker å skade barnet sitt. Kjønnlemlestelse er dypt forankret i tradisjon og kultur, og har i motsetning til manges oppfatning liten eller ingen sammenheng med religion. Foreldre og besteforeldre vil barnets beste, og det er derfor praksisen med kjønnlemlestelse er seiglivet. I mange samfunn blir ikke jenta gift dersom hun ikke er omskåret. Men det er mulig å skape en endring. Plan og andre organisasjoner som jobber for å komme praksisen til livs, har funnet en metode som virker. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.