DEBATT

Likestilling

Vi må fortsette å snakke om det!

Fremdeles er virkeligheten for en del jenter og kvinner i minoritetsmiljøer, kvantesprang unna majoritetskvinner.

8. MARS: Denne uka skal vi snakke om likestilling. Om et kjønnsdelt arbeidsmarked. Om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Om gutterom og jenterom, skriver Abid Q. Raja. Bilde fra fjorårets 8. mars-markering i Oslo. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
8. MARS: Denne uka skal vi snakke om likestilling. Om et kjønnsdelt arbeidsmarked. Om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Om gutterom og jenterom, skriver Abid Q. Raja. Bilde fra fjorårets 8. mars-markering i Oslo. Foto: Hkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi må fortsette å snakke om likestilling! Noen lurer kanskje på hvorfor? Ja, vi har kommet langt i Norge, men vi har fortsatt et betydelig lønnsgap mellom kvinner og menn, vi har et kjønnsdelt arbeidsmarked og presset på hvordan unge gutter og jenter «skal være», er merkbart.

Vi nærmer oss 8. mars og er inne i ei uke hvor jeg håper mange samtaler vil handle om kjønn og likestilling.

Jeg skal ikke svartmale. Vi har heldigvis mye å glede oss over i Norge, for eksempel at lønnsgapet minsker. Ferske tall fra SSB viser at kvinner nå tjener 87,6 prosent av menns lønn. Det er et halvt prosentpoeng mer enn året før.

I den store sammenhengen er Norge gode på likestilling, faktisk så er vi nest best i verden, bare slått av Island. Etter mange og lange kamper har vi kommet dit at de aller fleste kvinner vet at de kan bli akkurat hva de vil, og at de kan velge den yrkesveien de ønsker.

Selv om utviklingen går riktig vei, går det for sakte. Vi har fremdeles et lønnsgap. Der en mann tjener 500.000 kroner, tjener en kvinne 438.000. Jeg håper og tror at dette gapet vil minke de neste åra. Men er det noe vi har lært av å være et progressivt land, er det at likestilling ikke kommer av seg selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.