Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Vi må fortsette dugnaden

Norge er flyktningenes nye hjem og fremtid.

Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningstrømmen til Europa krever ekstraordinære og umiddelbare tiltak. Mens EU-landene fortsetter å kjekle om en langsiktig løsning på en akutt krise, må hvert enkelt land i mellomtida sørge for at flyktningene blir tatt imot på en human og sikker måte. Det handler ikke bare om penger, men om å tenke nytt og kreativt rundt mottak, bosetting og integrering.

Regjeringen foreslo i statsråd i går en ekstrabevilgning på 227,1 millioner kroner i årets statsbudsjett, blant annet for å styrke politiet og få raskere bosetting i kommunene. Om det er tilstrekkelig, vil de neste månedene vise. UDI anslår at Norge vil motta rundt 20000 asylsøkere i år. Andelen er midt på treet i forhold til land det er naturlig å sammenlikne seg med, men kapasiteten i utlendingsapparatet er på bristepunktet. Det må etableres nye mottak og plasser i omsorgssentre for mindreårige asylsøkere. Listen over tiltak er lang og i tråd med norsk regelverk og standard. Slik bør det være. Det offentlige må ta ansvar for grunnleggende rettigheter, behov og ikke minst beskyttelse.

Det er likevel viktig å ta vare på den uformelle og private dugnadsånden som spontant har bredt om seg de siste ukene. Den har vist at gjestfrihet og enkel medmenneskelighet kan gjøre underverker. Den frivillige innsatsen har bidratt til en kollektiv bevissthet om at vi er sammen om å hjelpe; rundt omkring i kommunene, på skoler, i helsevesenet, i barnevernet, i politiet. Å bli møtt med vennlighet og føle seg velkommen, er viktigere enn midlertidig bostandard for mennesker som har forlatt alt de eier og risikert livet på flukt. Den raskeste veien til integrering er å bli inkludert, ikke internert.

Tusener av dem som kommer hit til landet denne dramatiske sommeren og høsten, vil aldri returnere. Norge er deres nye hjem og fremtid. Barna deres skal vokse opp her, utdanne seg og jobbe. Hvordan vi tar imot dem i dag, vil være barnas historie i morgen. La den være god. Da er det selvfølgelig ikke nok med dugnad. Det er politikernes ansvar å stanse det brutale lotteriet som foregår langs Europas grenser, og som heller ikke Norge unnlater å spekulere i. Men når politikerne nøler, vil folket gå foran. Hvilken vei, er langt i fra sikkert. Erna Solberg har en historisk sjanse til å bidra til at nye generasjoner forteller en god historie om hvordan de kom til Norge. Den bør hun gripe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!