DEBATT

Debatt: Ruspolitikk

Vi må gå inn for full avkriminalisering

Samtidig må vi satse på et godt samfunn hvor rus som selvmedisin ikke lenger er etterspurt.

TIL HELSESEKTOREN: Generelt skal avhengighet og rusbruk høre til innen helsesektoren, ikke justissektoren, skriver Daria Maria Johnsen. Foto: Elmer Johnsen.
TIL HELSESEKTOREN: Generelt skal avhengighet og rusbruk høre til innen helsesektoren, ikke justissektoren, skriver Daria Maria Johnsen. Foto: Elmer Johnsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 4. september overrasket helseminister Bent Høie det norske folk med en kronikk hvor han åpner opp for en mykere linje innen ruspolitikk. Helsehjelp skal prioriteres foran straff. Rusbruk og rusavhengighet skal høre til innen helsesektoren og ikke justissektoren.

Dagen etter ga Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson Hadia Tajik støtte til Bent Høie. Begge ser ut til å være enig om at forbudslinjen ikke har fungert etter hensikten; straffeforfølging av mennesker med et helseproblem er ikke veien å gå.

I NRK Ytring ble de begge utfordret i å tilby hjelp når personlig bruk fortsatt skal være ulovlig. Når brukere gjemmer seg i frykt for represalier, hvordan kan vi gi dem den hjelpen de trenger? Svarene var unnvikende, her er det behov for avklaring.

Miljøpartiet De Grønne programfestet avkriminalisering allerede i 1997. Etterhvert har programpunktet blitt koblet til helsehjelp og et generelt bedre behandlingstilbud. Rusavhengighet og problematisk rusbruk hører naturlig til i helsevesenet. Vi vil bort fra å straffeforfølge rusbrukere, en forfølgelse som er en ren symbolpolitikk.

De som står i fare for å få et kriminelt rulleblad skjuler seg, og deres rusbruk forblir utrygg og uoppdaget. Tajik mener at 18 åringer som blir «tatt på fest» fortsatt skal få bøter og kunne bli utsatt for urinprøver. Hva gjør det med fremtidsutsiktene og selvfølelsen? En samtale med helsesøster og et tilbud om helsehjelp ville hatt bedre effekt.

Forskning viser at avhengighet er knyttet til risikofaktorer som arv, oppvekst og miljø. Traumer, ubehandlede psykiske lidelser, en vanskelig oppvekst eller arvelig disposisjon er oftest årsakene. For mange handler det om å selvmedisinere bort vonde følelser, minner eller tanker.

De Grønne ønsker en avkriminalisering av personlig rusbruk fordi vi ønsker at mennesker skal tørre å be om hjelp. Mennesker som allerede har det vanskelig, vil få det enda verre ved å miste arbeid og få bøter. Avkriminalisering kan føre til at politiet erstattes med helsearbeidere ute i gatene der rusbrukere er, hvor de kan tilby gode behandlingstilbud og et godt rustet ettervern.

MDG vil også få utredet et strengt regulert salg av cannabis, nettopp for at det som regnes som et mildere alternativ til alkohol skal kunne brukes på en tryggere og mer ansvarlig måte, uten at man skal bli vevd inn i et kriminelt miljø og illegal handel. Regulert salg vil også åpne opp for etterspurt medisinsk bruk.

Vi er glade for at våre to største partier, Ap og Høyre, vurderer en oppmykning innen ruspolitikk. Og håper de blir med på å sikre at alle de som lider i det skjulte kan få den hjelpen de behøver uten å frykte straffereaksjoner.

Norge må gå inn for full avkriminalisering som anbefalt av både FN og Verdens Helseorganisasjon, og samtidig satse på et godt samfunn hvor rus som selvmedisin ikke lenger er etterspurt. En rusreform er endelig i sikte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer