Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Vi må gi barn oppmerksomhet, selv om de ikke ber om det

Ikke bare «Idol»-barna som trenger å heies på, mener forfatter Torun Lian.

NY BARNEBOKHELTINNE: Torun Lians nye barnebok handler om den stille åtteåringen Alice, som en dag blir innelåst i garasjen utenfor blokka. Alice ligner mye på forfatteren selv som barn.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY BARNEBOKHELTINNE: Torun Lians nye barnebok handler om den stille åtteåringen Alice, som en dag blir innelåst i garasjen utenfor blokka. Alice ligner mye på forfatteren selv som barn. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Jeg er en veldig introvert person, selv om det ikke virker sånn. Introverte er ikke alltid sjenerte. Men jeg har alltid likt å være alene. Jeg blir sliten av å være sammen med mange andre, og må hvile når jeg kommer hjem. Jeg kan gå omveier når jeg ser folk jeg kjenner på gata, for å slippe å snakke med dem, sier Torun Lian til Dagbladet.

Regissøren og forfatteren, blant annet kjent for «Frida»-bøkene og -filmene, røper at forlagsfester og filmfestivaler kan bli en påkjenning.

Hyggelig når det står på, men etter en tre dagers festival, bruker hun 14 dager på å komme seg. For ikke å snakke om alle barndommens familieselskaper - «en pine», kaller hun dem.

Høyrøstet verden
Den såkalte «introverte» personlighetstypen har vært mye omtalt det siste halvåret, etter at amerikanske Susan Cain kom med sin bestselgende bok «Stille». Cain drøfter blant annet hvordan det å være introvert - eller innadvendt - blir en unødvendig stor hemsko i en verden der idealet er å være sosial og høyrøstet. Men lista over kjente introverte mennesker er lang, og inkluderer folk som Marcel Proust, George Orwell, J.R. Rowling, Sir Issac Newton, Albert Einstein og Ghandi. Og Torun Lian, altså.

Hennes nye barnebokserie handler om åtte år gamle Alice Andersen, ei jente som ligner henne mer enn utadvendte Frida gjorde. Alice er stille, og engster seg for mye - for at fremmede personer skal snakke til henne på vei til skolen, for at andre barn skal le av henne, og for at hun er annerledes enn de andre i familien.

Ikke feil å ha få venner
- Å være introvert er skummelt for barn, for de blir fortalt at det er farlig. At det er feil å ha få venner. Selv når jeg som voksen forklarer situasjonen for folk, begynner de å skulle løse problemene mine. Da ler jeg litt. Det er så typisk for vår kultur. Men å være introvert er jo ikke et problem, sier Lian.

Barn med en slik personlighet kan likevel ha det tøft, fordi de kan føle at det er noe feil med dem, mener hun.

- Ofte får de også mye ansvar. Det er gjerne pliktoppfyllende og seriøse. Jeg følte nok at jeg fikk mye ansvar som liten, kanskje litt for mye.

PÅ RØD LØPER: Etter tre dager på filmfestival, bruker Torun Lian 14 dager på å komme i gjenge igjen. Her fra filmfestivalen i Haugesund og urpremieren på «Ikke naken» i 2008, sammen med hovedrolleinnehaverne Julia Krohn,  og Bernhard Naglestad.
Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet
PÅ RØD LØPER: Etter tre dager på filmfestival, bruker Torun Lian 14 dager på å komme i gjenge igjen. Her fra filmfestivalen i Haugesund og urpremieren på «Ikke naken» i 2008, sammen med hovedrolleinnehaverne Julia Krohn, og Bernhard Naglestad. Foto: Lars Myhren Holand/Dagbladet Vis mer

- Men jeg har hatt det fint. Jeg leste, skrev, tegnet og tenkte masse. Jeg var aldri sjefen i gjengen, men jeg var ofte venn med sjefen. Det er en lur plan når du ikke orker å stå i sentrum.

- Likevel har du vært mye i sentrum som voksen?

- Ja, og det har vært slitsomt, altså. Jeg leser ikke det som står om meg i avisene, og hvis jeg ser et bilde av meg selv, får jeg nesten angst. Det tapper meg for energi, sier hun.

Ser skeivt på verden
- Men jeg er mer opptatt av barna. Vi heier så innmari på de som synger i «Idol», og som liker å vise seg fram. De introverte fortjener også å bli heiet på. Voksne må se dem og skjønne at det å være introvert er en egen kvalitet. De må gi dem oppmerksomhet, selv om de ikke ber om det.

- Hvilke fordeler har introverte?

- Konsentrasjon, det å kunne ta seg tid til å tenke før de handler. Også ser de ofte litt skeivt på verden. Det er fint. Fordi de står så ensomt, der ikke mange står, ser de verden fra et sjeldent sted. Jeg tror mange forfattere befinner seg et sted på introvert-siden av skalaen. Herregud, du ser det jo på dem, når de kommer ut av skogen, sier hun og liksom-myser.

- Mange forfattere bor i skogen.

Utladet av sosiale sammenhenger
Det er bare noen få år siden hun begynte å bruke ordet «introvert» om seg selv.

- Jeg har alltid tenkt «kan du ikke bare være litt mer selskapelig, smile litt, slappe av?». Men det gidder jeg ikke lenger. Jeg kjente meg igjen i boka til Susan Cain. Det var fint å kjenne på at det ikke bare er tull, dette at jeg blir utladet av sosiale sammenhenger.

- Har du vært skeptisk til å gå i gang med store prosjekter, på grunn av dette?

- Ja. Men jeg liker å løse problemer. Store problemer. Å lage film handler om å løse store problemer på mange nivåer, praktiske, menneskelige og selvsagt kunstneriske, og alt med store begrensninger i både tid og midler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!