LEDER

Flomsikring:

Vi må gjøre mer for å sikre oss mot livsfarlig ekstremvær

Norge henger på etterskudd i flomsikringen.

Etter flommen: Bruland i Utvik etter uværet og flommen som raste i 2017. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NTB scanpix
Etter flommen: Bruland i Utvik etter uværet og flommen som raste i 2017. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er langt dette landet. Og det meste er bratt. I en slik topografi får intens nedbør katastrofale følger. Flommen i Utvik i 2017 er et godt eksempel. Som du kunne lese i en dokumentar om flom og klimaendringer i Dagbladet i helga, ble store deler av den lille vestlandsbygda rasert på noen få timer.

Anslag tyder på at det kom 150 millimeter regn. De store vannmengdene gjorde Storelva 200 ganger større enn normalt. Hus, bruer og infrastruktur ble vasket vekk. Ingen liv gikk tapt, men de økonomiske skadene beløp seg til 175 millioner kroner.

Slike katastrofer får vi flere av framover. Det norske været blir våtere og villere. Forskere ved Universitetet i Bergen anslår at tilfeller av ekstremnedbør har økt 25–35 prosent det siste århundret. Årsaken er enkel: Når lufta blir varmere kan den holde på mer fuktighet. Lavtrykk fører med seg mer vann enn tidligere. Til jorda faller det uvanlig store mengder regn, over et kortere tidsrom.

Da kommer også flommen uvanlig raskt. Hendelsesforløp som i Utvik vil utgjøre en langt større trussel enn den klassiske flommen vi kjenner fra østlandsområder. Der «hundreårsflommen» i Glomma kommer krypende, kommer Utvik-flommen bokstavelig talt skyllende over oss. Kystområder i Nordland og Vestlandet vil rammes hardest.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer