MED STIL: Det blir nok jul også i år med mange gaver under treet, skriver artikkelforfatteren.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
MED STIL: Det blir nok jul også i år med mange gaver under treet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Julehandel

Vi må handle med stil!

Ukene fram til jul er i sannhet ikke noe for amatører.

Meninger

Aldersgruppa over 65 år planlegger å bruke 7300 kroner hver på presanger før jul, mens aldersgruppene 55 til 64 år og 45 til 54 år skal bruke henholdsvis 6400 og 6600.

SENIORPREST. Knut Sand Bakken.
SENIORPREST. Knut Sand Bakken. Vis mer

Den typiske småbarnsforeldregruppa fra 35 til 44 år skal bruke 5400 kroner, mens de litt yngre, 25 til 34 år, bruker 4700 kroner. De yngste voksne anslår 3600 kroner. Tallene kommer fra en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB.

Jo mer husstanden tjener, desto mer planlegger folk å bruke på barna sine. Det blir nok jul også i år med mange gaver under treet.

Men det skal i sannhet oppfinnsomhet til å finne en passende julegave for oss som har det aller meste. Derfor falt jeg for annonsen om at klokka med diamanter aldri blir feil. Og vi blir også i år oppfordret til å handle med stil.

Men for mange strekker ikke pengene til. De klarer ikke å følge med. Ukene fram til jul er i sannhet ikke noe for amatører. Og julehandelen som før begynte lørdag før første søndag i advent, settes nå i gang i første halvdel av november. For handelsstanden er jo avhengig av en god julehandel!

Flere organisasjoner og enkeltpersoner har de siste årene engasjert seg i «juleuvesenet». Det er særlig i desember kontrastene blir synlige. For mange strekker ikke pengene til. Og en del hopper av forbrukerkarusellen. Men det er mange som aldri vil ha anledning til å stige på karusellen og betrakter det hele som tilskuere.

Men desember er noe mer. Borgerne setter det religiøse rom på gløtt og minnes barndommens jul, minnene, tradisjonen og alle forventningene. Desember gir oss lov til å være religiøse. Og det er tillatt å snakke om Gud. Ikke den fjerne og strenge, men den nære og kjærlige, han som kom til oss som et hjelpeløst barn. Han som ble født i en stall, vil dele våre kår. Gud viser sin solidaritet ved å bli menneske. Vi blir litt snillere når vi hører julemusikk og nynner med i de kjente julesangene.

Desember er full av kontraster. Men de gamle norske folketradisjoner og den kristne høytida i desember viser jo nettopp motsetningene og mangfoldet. Og dårlig samvittighet får vi sikkert mange av oss – uten kirkens medvirkning – når vi handler med stil!