AVGJØRENDE: Hele, faste stillinger er avgjørende for at folk skal kunne etablere seg, da må vi motvirke innleie og midlertidighet og hindre at arbeidsgivere organiserer seg bort fra ansvaret for arbeidstakerne, skriver innsenderen. Foto: NTB Scanpix
AVGJØRENDE: Hele, faste stillinger er avgjørende for at folk skal kunne etablere seg, da må vi motvirke innleie og midlertidighet og hindre at arbeidsgivere organiserer seg bort fra ansvaret for arbeidstakerne, skriver innsenderen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Arbeidsliv

Vi må hindre at arbeidsgivere organiserer seg bort fra ansvaret for arbeidstakerne

Folk som er usikre på om de har en jobb i morgen skal vite; Du skal ikke bli overlatt til deg selv. Samfunnet skal stille opp!

Meninger

De unge skal møte et arbeidsliv som er trygt, forutsigbart og som gir ei lønn å leve av. Hele, faste stillinger er avgjørende for at folk skal kunne etablere seg med hus og barn. Da må vi motvirke innleie og midlertidighet og hindre at arbeidsgivere organiserer seg bort fra ansvaret for arbeidstakerne.

Arbeidslivet må bli mer familievennlig. Ulike former for tidskonto og helsefremmende arbeidstidsordninger bør testes ut, slik at flere slipper inn i arbeidslivet, flere kan stå lenger i jobb og at det blir enklere å kombinere arbeid med omsorgsansvar for barn eller syke familiemedlemmer. Vi må verne om søndagen som fridag og sikre at folk har fri når de skal ha fri. Særlig viktig blir dette i en digital tidsalder for å beskytte arbeidstakere mot press om hele tiden å være tilgjengelig.

Unge mennesker med funksjonshemminger skal slippe inn i arbeidslivet ved bedre tilrettelegging , i dag opplever mange at de blir forsøkt presset over på uføretrygd. Vi må gjøre mer for å sørge for at flere innvandrere får bidra med sine ressurser.

Nav, helsevesenet, utdanningssystemet og arbeidslivet må spille på lag for å løfte unge uten fullført utdanning. Ikke minst må fellesskapet ta ansvar for en bedre oppfølging og inkludering av mennesker med psykiske utfordringer.

Vi trenger en ny samfunnskontrakt for kompetanse. Manglende mestring kan gjøre at man blir syk av jobben. Derfor bør kompetanse inn som en del av avtalen om inkluderende arbeidsliv. Dette er ett av det viktigste og største løftene vi må ta i fellesskap i årene fremover. Folk som er usikre på om de har en jobb i morgen skal vite; du skal ikke bli overlatt til deg selv. Samfunnet skal stille opp!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.