Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Vi må hjelpe ofrene

PROSTITUSJON: En ny lov mot kjøp av sex vil ikke gi et bedre lovgrunnlag for å hjelpe ofrene for menneskehandel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvorfor øker troen på bruk av politi og justis når de prostituerte er svarte kvinner som roper etter menn i fullt dagslys på Karl Johan? Er det innsikt i disse jentenes situasjon som er drivkraften i det nye entusiasmen for å kriminalisere prostitusjon?

Med jevne mellomrom dukker diskusjonen om å gjøre det forbudt å kjøpe sex opp i den norske politiske debatten. Som regel faller forslaget etter kort tid, fordi de som deltar i debatten ønsker å bruke sosialpolitiske framfor kriminalpolitiske virkemidler i kampen mot salg av kvinnekroppen. I dag har debatten fått ny fart. Argumentene i den nye kriminaliseringsdebatten er todelt: Det første argumentet handler om å rydde opp i åpenlys prostitusjon som ødelegger by- og bomiljøer. Det andre argumentet er at mange av de prostituerte er lurt og grovt utnyttet. Kvinnene er ofre og derfor ønsker mange av god vilje å beskytte disse kvinnene gjennom å forby virksomheten. Vi mener derimot at nettopp fordi de prostituerte i dag er mer sårbare enn før, er det viktig å hindre at virksomheten går under jorda som følge av kriminalisering. Utviklingen på det norske prostitusjonsmarkedet forsterker etter vår mening argumentene mot kriminalisering.

PROSTITUERTE for 10 år siden var i hovedsak stoffmisbrukere på gata eller såkalte luksusprostituerte som opererte fra leiligheter. Den gang snakket man om at de stakkars stoffmisbrukerne måtte møtes med sosialpolitikk og ikke kriminalpolitikk, og at jentene på innemarkedet var luksusprostituerte som hadde valgt dette selv. Frivillig salg av sex mellom voksne mennesker har ikke samfunnet noe med, argumenterte mange. At prostitusjon er frivillig har aldri vært vårt hovedargument mot kriminalisering. Vurdering av hva som er frivillighet og hva som er tvang har nemlig alltid vært vanskelig i debatten om prostitusjon. Uansett vet vi at mange av de utenlandske jentene som i dag sier de er tilfreds og har det bra, i virkeligheten befinner seg i en tvangssituasjon, som gjør at de ikke tør bryte ut.

Dersom kriminalisering betydde at prostitusjon forsvant, kunne det ha vært et godt virkemiddel, men i de land hvor prostitusjon er kriminalisert har ikke virksomheten forsvunnet. I Sverige er det fortsatt gateprostituerte, men de er mindre synlige i bybildet. Utnyttelsen av jentene fortsetter derimot fra leiligheter og bordeller. De prostituerte selv sier at voldsbruken har økt, og at halliker har fått økt kontroll fordi jentene er avhengige av bakmenn for å skaffe seg kunder og skjule virksomheten. Dersom jenter under tvang skal tørre å oppsøke hjelp, bør vi sørge for at hallikene får mindre makt, ikke mer.

MANGE BLIR støtt av åpenlys prostitusjon i bybildet. Ingen ønsker heller prostitusjon i sitt eget nabolag. Vi mener derfor det er riktig at politiet bidrar til at de prostituerte ikke selger sex midt på Karl Johan, og hindrer bordellvirksomhet i vanlige menneskers boområder. Men vi må ikke narres til å tro at prostitusjon forsvinner når vi ikke ser den lenger. Vi må vite at vi gjør det for vår egen del. De svarte jentene som står på Egertorget får det ikke bedre av at politiet ber dem forlate vår paradegate. En lov mot prostitusjon kan kanskje gjøre det enda enklere å fjerne prostituerte fra det offentlige rom. Renovasjonstanken kan gi det store flertall større følelse av trygghet, men det hjelper uansett ikke de som er ofre for menneskehandel.

I Norge har vi lover mot kjøp av sex dersom den prostituerte er under 18 år, lover mot hallikvirksomhet, og lover mot menneskehandel. Likevel er det sjelden noen blir dømt på grunnlag av disse lovene. Vi vet at kunder kjøper sex av mindreårige, hallikvirksomhet og menneskehandel foregår, men det er få som blir tiltalt. Politiarbeidet på dette saksområdet er arbeidskrevende og krever omfattende spaning og bevissikring. Etter vår mening blir ikke dette arbeidet prioritert høyt nok. En ny lov mot kjøp av sex vil ikke gi et bedre lovgrunnlag for å hjelpe ofrene for menneskehandel. Dagens lovverk er omfattende, og flere burde bli tiltalt på grunnlag av dette.

VIL KRIMINALISERING ha en holdningsskapende effekt og hindre at dagens kunder kjøper sex? Kjøp av sex er forbundet med stor skam i dagens norske samfunn. Selv om norske menn har lov til å kjøpe sex, oppleves dette som langt mer illegitimt enn å kjøre for fort eller ta med seg noen ekstra flasker over grensen. 13 prosent av norske menn har kjøpt sex. Den overveiende delen av disse har gjort det i utlandet, og de fleste har gjort det få ganger. Det er bare litt over en prosent av norske menn som har kjøpt sex mer enn 10 ganger i Norge, og disse utgjør altså den vesentlige delen av kundegrunnlaget på prostitusjonsmarkedet. Det er ille, men likevel er norske tall lave sammenliknet med andre land, også land hvor prostitusjon er forbudt. Undersøkelser blant disse kundene viser at det er stor skam knyttet til kjøp av sex. Vi har imidlertid liten tro på at denne skamtanken blir styrket slik at disse mennene endrer atferd ved innføringen av en ny lov.

HVIS KRIMINALISERING isolert sett handler om å ta avstand fra kjøp og slag av kvinnekropp, ville det også være enkelt å støtte et forbud. Vi mener det viktigste vi kan gjøre for å hjelpe de prostituerte er å gi dem trygghet til å oppsøke hjelpeapparatet og hindre at bakmenn tjener penger på virksomheten. Denne jobben blir vanskeligere med kriminalisering.

Oslo Arbeiderparti har fremmet forslag om kriminalisering. Mange snakker om at vi må tørre å være tøffe og vise handlekraft mot prostitusjon. Vi frykter at behovet for å vise politisk handlekraft og rydde opp, er et sterkere motiv i debatten om kriminalisering enn ønsket om å hjelpe de prostituerte og ofrene for menneskehandel. Regjeringen bør legge forslaget på hylla, og i stedet gi politiet beskjed om å prioritere arbeidet mot menneskehandel.