PREGET: Terrorhandlingene i Oslo og på Utøya har preget forfatter Karl Ove Knausgård. Bildet er fra bokdagene i Oslo i 2010. Foto:Jacques Hvistendahl /Dagbladet
PREGET: Terrorhandlingene i Oslo og på Utøya har preget forfatter Karl Ove Knausgård. Bildet er fra bokdagene i Oslo i 2010. Foto:Jacques Hvistendahl /DagbladetVis mer

- Vi må ikke bry oss om dem som deler Breiviks verdensbilde

Den største faren er at vi lukker døren for dem, sier forfatter Karl Ove Knausgård i et intervju.

(Dagbladet): Søndag var Karl Ove Knausgård programleder for radioprogrammet «Sommar» på svensk P1. Men programmet ble ikke som planlagt, forteller forfatteren i et intervju med Svenska Dagbladet søndag.

Forfatteren hadde i lang tid lagt planer om å skrive manus til programmet lørdag den 23. juli. Knausgård ville snakke om hvordan det er å ta bil-lappen som 40-åring. Et løst og ledig tema.

- Da jeg så bildene på tv forstod jeg hvor mye av min identitet som er knyttet til Norge, sier han til Svenska Dagbladet.

Det Knausgård fikk se var tv-bilder fra terroraksjonen i Oslo og på Utøya.

Endret manus Sjokkert, trist, satte han seg ned ved datamaskinen dagen etter terrorangrepene. Påvirket av tv-bilder, men også av sine egne følelser.

- Det var som om jeg ble trukket tilbake i min gamle identitet, det å være norsk. Hva det betyr er nesten umulig å forklare, fortsetter han til avisa.

Manuset ble endret. Knausgård følte et behov for å snakke om tilhørighet og det som hadde hent i Norge.

- Vi må ikke lukke døren Knausgård tror det er sosiale og psykologiske faktorer som har påvirket Anders Behring Breiviks grufulle handlinger fredag den 22. juli.

- Vi må ikke bry oss om at det finnes dem som deler Breiviks verdensbilde. Den største faren er at vi lukker døren for dem. Det er ganske åpenbart at han levde helt isolert. Det var det samme med Hitler, var han isolert, hadde ingen motstand.

Meninger i seg selv er ikke farlig, uansett hvor destruktive eller paranoid de er, understreker han overfor den svenske avisen.

- For en generasjon siden, var det ikke kulturelt mulig for én person i Norge å gå ut og skyte alle disse barna. Nå har andre allerede har passert denne terskelen.

Forfatteren bor i Malmö, Sverige, sammen sin kone og sine barn.

Knausgård er oppvokst på Tromøya i Arendal og debuterte litterært i 1998. Hans mest kjente verk er den selvbiografiske romanen «Min Kamp».