DEBATT

Debatt: Dødshjelp

Vi må ikke tvinge folk som lider til å være i live mot deres vilje

Det er mange i helsevesenet som klamrer seg til at ressursene må brukes på livshjelp og ikke dødshjelp. 

IKKE LOV: Hvorfor skal man tvinge mennesker som lider lang tid over smertegrensen til å være i live til døden kommer naturlig? spør artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix 
IKKE LOV: Hvorfor skal man tvinge mennesker som lider lang tid over smertegrensen til å være i live til døden kommer naturlig? spør artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Liv Kjersti S. Thoresen, sykepleier og generalsekretær i Menneskeverd, skriver i Dagbladet 29. august at å vite at man blir ivaretatt når man ikke kan ta vare på seg selv, er en av våre gode velferdsgarantier. Det er jeg selvsagt enig i, men hvorfor skal man tvinge mennesker som lider lang tid over smertegrensen og all behandling er avsluttet til å være i live til døden kommer naturlig?

Det er viktig for vår trygghet at vi vet at hjelpeapparatet står klar når vi trenger det. Men det er mange i helsevesenet som klamrer seg til at ressursene må brukes på livshjelp og ikke dødshjelp. Legaliseringen av dødshjelp i Belgia er etisk, politisk og finansielt koblet sammen med utviklingen av den palliative pleien. Dette viser at legeassistert suicid altså kan være en naturlig del av palliativ pleie. Slik er legeassistert suicid blitt en integrert del av den palliativa helsetjenesten i Belgia, og det har gitt gode resultater, og viser at vi kan få bedre lindring med integrert pleie ved livets slutt.

Selvbestemt frivillig hjelp til å dø – voluntær eutanasi – er ikke et valg mellom liv og død, det er et valg mellom to måter å dø på. Dette sies av Jacques-Marie Pohier (1926-2007), som var en katolsk teolog. I Canada har legeforeningen endret standpunkt og vil være med på å legge forholdene til rette for en forsvarlig gjennomføring av legalisert dødshjelp, bl.a. med å kurse sine medlemmer om hvordan pasienten skal ivaretas optimalt etter at frivillig selvbestemt livsavslutning er legalisert. Å hjelpe noen til å dø bør være et personlig valg mellom lege og pasient, er parolen.

Mot denne bakgrunnen mener Foreningen Retten til en verdig død at muligheten til å velge assistert livsavslutning i en terminalfase er det beste omsorgstilbudet vi kan gi mennesker i en sårbar fase.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer