Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ytringsfrihet

Vi må ikke undervurdere selvsensuren på venstresiden

Forskning viser at nordmenn anser det som en større sosial kostnad å bli oppfattet som rasistisk enn for eksempel å dumme seg ut eller bli oppfattet som annerledes.

SVARER: Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (AP) og Dara Goldar (SV) mener det bare er i en fantasiverden at alle tør stå for det de mener uavhengig av den sosiale kostnaden det medfører.
.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SVARER: Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (AP) og Dara Goldar (SV) mener det bare er i en fantasiverden at alle tør stå for det de mener uavhengig av den sosiale kostnaden det medfører. . Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sunnev Gran stiller seg i et innlegg 4. januar uforstående til vår påstand om at hvite kvinner og menn sensurerer redelige og saklige standpunkter i frykt for å bli irettesatt, stigmatisert eller for å komme med en klumsete formulering.

MEDFORFATTER: Dara Goldar (SV).
MEDFORFATTER: Dara Goldar (SV). Vis mer

Hun henger seg spesielt opp i episoden vi nevner der en hvit mann vegrer seg for å melde ifra til skolen om at sønnen hans har fått juling av to gutter med minoritetsbakgrunn. Eksempelet er enkelt å forstå for dem som vil. Et viktig spørsmål er likevel hvor utbredt denne selvsensuren er blant hvite kvinner og menn.

Forskning viser at nordmenn anser det som en større sosial kostnad å bli oppfattet som rasistisk enn for eksempel å dumme seg ut eller bli oppfattet som annerledes. Selv det å bli utsatt for trakassering eller negativ sanksjonering fra overordnede på arbeidsplassen, oppleves mildere enn å bli oppfattet som rasist på bakgrunn av en ytring. I innlegget fortsetter Gran innlegget sitt og mener at «farens opptreden forblir uforståelig», og mener det er uforståelig at «etnisitet har noen relevans i saken». Hun påstår at faren selv har skyld når han sensurerer seg fordi han er konfliktsky, ikke fordi han frykter å bli stigmatisert.

Det er bare i en fantasiverden at alle tør stå for det de mener uavhengig av den sosiale kostnaden det medfører. Vi mennesker er sosiale dyr som frykter å bli stemplet som umoralske og onde, eller å oppleve at venner og kolleger tar avstand fra oss. Og nettopp på grunn av hudfarge kan en hvit person som kritiserer eller sanksjonerer en brun person bli anklaget for å være fremmedfiendtlig eller rasistisk – det samme er ikke tilfellet dersom begge er hvite eller begge brune. Dersom en ytring medfører sosial risiko vil man sensurere eller moderere seg, selv om ytringen er saklig og redelig.

I boka «Boundary Struggles» (2017) avdekker forskerne noe som bør skremme enhver som ønsker en konstruktiv og verdig innvandrings- og integreringsdebatt. Nordmenn som identifiserer seg på venstresiden og forfekter liberale verdier opplever det i dag som vanskeligere å snakke åpenlyst om utfordringer knyttet til innvandrings- og integreringspolitikken enn personer på ytre høyre fløy. Resultatet er en polarisert debatt der gode, reflekterte og prinsipielle stemmer – de viktigste bidragene til en bedre innvandrings- og integreringspolitikk – kveles.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!