DEBATT

Debatt: Ytringsfrihet

Vi må ikke undervurdere selvsensuren på venstresiden

Forskning viser at nordmenn anser det som en større sosial kostnad å bli oppfattet som rasistisk enn for eksempel å dumme seg ut eller bli oppfattet som annerledes.

SVARER: Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (AP) og Dara Goldar (SV) mener det bare er i en fantasiverden at alle tør stå for det de mener uavhengig av den sosiale kostnaden det medfører.
.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SVARER: Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (AP) og Dara Goldar (SV) mener det bare er i en fantasiverden at alle tør stå for det de mener uavhengig av den sosiale kostnaden det medfører. . Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sunnev Gran stiller seg i et innlegg 4. januar uforstående til vår påstand om at hvite kvinner og menn sensurerer redelige og saklige standpunkter i frykt for å bli irettesatt, stigmatisert eller for å komme med en klumsete formulering.

Hun henger seg spesielt opp i episoden vi nevner der en hvit mann vegrer seg for å melde ifra til skolen om at sønnen hans har fått juling av to gutter med minoritetsbakgrunn. Eksempelet er enkelt å forstå for dem som vil. Et viktig spørsmål er likevel hvor utbredt denne selvsensuren er blant hvite kvinner og menn.

Forskning viser at nordmenn anser det som en større sosial kostnad å bli oppfattet som rasistisk enn for eksempel å dumme seg ut eller bli oppfattet som annerledes. Selv det å bli utsatt for trakassering eller negativ sanksjonering fra overordnede på arbeidsplassen, oppleves mildere enn å bli oppfattet som rasist på bakgrunn av en ytring. I innlegget fortsetter Gran innlegget sitt og mener at «farens opptreden forblir uforståelig», og mener det er uforståelig at «etnisitet har noen relevans i saken». Hun påstår at faren selv har skyld når han sensurerer seg fordi han er konfliktsky, ikke fordi han frykter å bli stigmatisert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer