Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kampen om Arktis

Vi må ikke være naive for Kina

Russland og Norge har en del felles interesser i Arktis, deriblant å begrense Kinas aktivitet. Kina er en fremmed fugl i Arktis.

SKEPTISK: I Sør-Kinahavet har Kina lagt beslag på 85 prosent av havområdene . Mye tyder på at Russland er skeptisk til å slippe Kina til i Arktis. Norsk-russisk fiskeriforvaltning i Barentshavet er en suksess, i motsetning til Sør-Kina-havet som er nedfisket, skriver innsenderen. Her er Erna Solberg på Nansen-senteret på isbryterfartøyet på Krasinmuseet i St. Petersburg. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
SKEPTISK: I Sør-Kinahavet har Kina lagt beslag på 85 prosent av havområdene . Mye tyder på at Russland er skeptisk til å slippe Kina til i Arktis. Norsk-russisk fiskeriforvaltning i Barentshavet er en suksess, i motsetning til Sør-Kina-havet som er nedfisket, skriver innsenderen. Her er Erna Solberg på Nansen-senteret på isbryterfartøyet på Krasinmuseet i St. Petersburg. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Verdenskartet forteller at Kina ikke er en Arktisk stat. Kina har derimot definert seg som en nær-Arktisk stat. Kina har lagt fram planer for å utvikle en «polar silkevei» gjennom Nordøstpassasjen.

Dette er et framstøt som må sees i sammenheng med Kinas gigantiske Belt and Road-prosjekt. Et infrastrukturprosjekt over tre kontinenter gjennom 65 land til 8000 milliarder dollar (!) som sikrer Kina økt global innflytelse på ulike måter.

Kina representerer muligheter for Norge. Men vi må ikke være naive. Kinas er en global stormakt, økonomisk og militært, bygd på helt andre verdier enn vestens liberale verdier. Og Kina bedriver beviselig avansert etterretning mot Norge.

Tiden er forbi da Kina var for langt borte og til å være av interesse for norsk sikkerhetspolitikk. Kina er kommet nærmere og det merkes på høyst ulikt vis. Kina gjennomfører felles militærøvelser med Russland i Middelhavet og Østersjøen. Nylig dukket kinesiske skiledere opp på biblioteket i Meråker og forlangte at bøker med kinesisk innhold skulle fjernes fra hyllene. Uhørt!

Kina mener å ha legitime interesser til ressurser og sjøruter i Arktis, og rett til å beskytte interessene. Folkets frigjøringshær marine, verdens største i antall fartøyer, utvider stadig sitt operasjonsområde under påskudd av å beskytte kinesiske interesser.

ISBJØRN I BYEN: Marie Lørup Stenshøj bor på Svalbard, og da hun skulle lufte hunden sin, fikk hun litt av en overraskelse. Video: Marie Lørup Stenshøj Vis mer

Folkeretten er Norges førstelinjeforsvar. 65 prosent av våre inntekter kommer fra havet, og er sikret gjennom havretten. I Sør-Kinahavet har Kina lagt beslag på 85 prosent av havområdene i strid med havretten, til nabolandenes fortvilelse.

Skulle Kina ture fram på tilsvarende samme måte i Arktis og neglisjere havretten, vil det utfordre de arktiske statene.

Kinas avhengighet av råvarer vil bare øke. Blant annet derfor har kineserne kastet øynene på Arktis. Kineserne har på freidig vis krevd større uavhengighet for sin forskningsstasjon i Ny-Ålesund. Kina vil kjøpe grunn på Svalbard og kineserne har dukket opp på Grønland og tilbudt finansiell hjelp til flyplassutbygginger. Da grep regjeringen i København inn og stoppet kineserne, og på Svalbard benyttet den norske regjeringen klokt forkjøpsretten.

Kinas tilbøyelighet til å kortslutte det multilaterale systemet når det ikke tjener deres interesser, må møtes med kompromissløst forsvar for internasjonal rettsorden og avtaler. Rett må gå foran makt.

Mye tyder på at Russland er skeptisk til å slippe Kina til i Arktis. Russland og Norge har en del felles interesser i Arktis, deriblant å begrense Kinas aktivitet i Arktis. Et interessant strategisk utgangspunkt. Norsk-russisk fiskeriforvaltning i Barentshavet er en suksesshistorie, i motsetning til Sør-Kina-havet som er nedfisket.

Hele Norges coronakart