Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Vi må innrette oss etter viruset

Livene vi lever vil være endret, helt til vi får en effektiv vaksine.

CORONA-BENEKTER MED COVID-19: Verdens aller mest høylydte corona-benekter, Brasils president Jair Bolsonaro, har testet positivt for covid-19. Han har betegnet viruset som «bare en liten influensa» og holdt landet åpent, med katastrofale konsekvenser for befolkningen. Foto: Adriano Machado / Reuters / NTB Scanpix
CORONA-BENEKTER MED COVID-19: Verdens aller mest høylydte corona-benekter, Brasils president Jair Bolsonaro, har testet positivt for covid-19. Han har betegnet viruset som «bare en liten influensa» og holdt landet åpent, med katastrofale konsekvenser for befolkningen. Foto: Adriano Machado / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Verdens aller mest høylydte corona-benekter, Brasils president Jair Bolsonaro, har testet positivt for covid-19. Han har betegnet viruset som «bare en liten influensa» og holdt landet åpent, med katastrofale konsekvenser for befolkningen. En annen som i begynnelsen tok lett på viruset, Storbritannias statsminister Boris Johnson, overlevde smitten med et nødskrik. Så fikk pipa en annen lyd. Dette bare for å orientere om det etter hvert selvfølgelige. Fram til vi eventuelt får en effektiv og billig vaksine er viruset her for å bli. Inntil videre er det vi som må innrette oss etter viruset. Alternativet er at viruset innhenter oss alle. Og det er - når vi tenker oss om - ikke noe alternativ.

Norge og Europa åpner nå opp. Det er godt, og det er nødvendig. Om en uke kan vi reise til de fleste steder ved Middelhavet igjen, uten å trosse regjeringens reiseråd. Men de som tror at verden dermed er blitt normal trenger å virkelighets-orientere seg. Bilder fra London i helga, da briter for første gang på lenge kunne gå på pub, er egnet til å sjokkere. Allerede nå kan smitte spores fra da folk sto som sild i tønne i London. Bilder fra bading på et stappfullt Sørenga i Oslo, eller fra overfylte busser på vei til Oslo-marka eller by-fjellet i Bergen, er også egnet til å sjokkere.

For selv om nedstengingen av landet for det meste er over, må vi fortsatt innrette oss etter viruset. Det er ikke sant at vi venter i frykt på den andre bølgen av viruset. Globalt så er vi bare i begynnelsen av den første bølgen. I USA - det verst rammede landet - var det for to uker siden nede i 25 000 nye smittede hver dag. Nå - etter at store deler av landet er gjenåpnet - så registreres det 55 000 nye smittede hver dag. Og deler av landet stenges igjen. Det forteller oss at det fortsatt er fire - bokstavelig talt - leveregler som gjelder: Håndhygiene, avstand, testing og sporing. Og, hvis det ikke hjelper, isolering og nedstenging. Igjen.

Den gode nyheten er at erfaringene vi har med viruset gjør at behandlingen de syke får, er bedre. I hvert fall i vår del av verden. Noen medisiner forkorter sykdomstiden, og erfaring i behandlingen gjør at langt færre havner i respirator. Økonomien tilpasser seg nye tider, og hjemmekontor er en ny normal, men økonomien i mange land har krympet med 10 prosent i første halvår i år. Det må vi leve med. For alternativet er ikke til å leve med.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!