Vi må jobbe lenger - og tjene på det

Pensjonen vår må endres, mener Aps Sverre Myrli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NYLIG GIKK den profilerte Dagbladet-skribenten Sissel Benneche Osvold av som AFP-pensjonist. I flere intervjuer og portretter er den sprudlende 61-åringen spurt hva hun nå skal bruke sitt vidd og store energioverskudd på. Kontrasten er stor til fabrikkarbeideren eller hjemmehjelpen som ordningen med Avtalefestet Pensjon opprinnelig var tenkt for.

De såkalte sliterne måtte tidligere gå over i uførepensjon lenge før de nådde vanlig pensjonsalder på 67 år. Med AFP-ordningen for alderspensjonering ved 62 år kunne mange flere av dem avslutte yrkeslivet med verdighet. I spekteret fra Benneche Osvold til den utslitte fabrikkarbeideren finner vi alle varianter av AFP-pensjonister. Og sammen er de mange flere enn det som var tanken.

Dette hadde ikke vært et problem dersom folk kunne være trygge på at dagens pensjonsordning samlet sett var økonomisk bærekraftig. Men det er det all grunn til å tro at den ikke er. I tillegg til å rette opp åpenbare urettferdigheter i dagens ordning, var nettopp manglende økonomisk bærekraft en hovedgrunn til at arbeidet med den store pensjonsreformen ble igangsatt med Pensjonskommisjonen i 2001.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer