DEBATT

Private bilder:

Vi må kunne snakke om ulovlig spredning av intime bilder uten et «case»

Hvorfor må noen stå frem, for at vi skal stå opp?

HACKET: Etter at mobiltelefonen hennes ble hacket, har håndballspiller Nora Mørks private bilder dukket opp på nettet. Nå har hun anmeldt dem som har spredt de intime bildene.

 Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
HACKET: Etter at mobiltelefonen hennes ble hacket, har håndballspiller Nora Mørks private bilder dukket opp på nettet. Nå har hun anmeldt dem som har spredt de intime bildene. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har lett for å gråte. Når håndballjentene vinner kampene sine - og de er jo alltid så pinefullt spennende – triller tårene. Jeg blir rørt av idrettsprestasjonen, idrettsgleden, samholdet i laget og synet av alle de norske flaggene som vaier i hallen og lyden av «seieren er vår».

Foto: Stortinget/Terje Heiestad
Foto: Stortinget/Terje Heiestad Vis mer

Forrige uke møtte jeg for første gang Nora Mørk. På min banehalvdel, Stortinget. Nora Mørk, blant verdens aller fremste kvinnelige idrettsutøvere, et forbilde og ei flott jente med bein i nesa og stål i armene. Da satt tårene like løst.

Nora valgte å stå frem og fortelle hvordan hennes private bilder var stjålet fra hennes mobiltelefon og ondsinnet, målrettet og bevisst spredd på nettet. Hun sto frem av tre grunner.

For det første fordi hun ville ta kontrollen tilbake, for det andre fordi hun ville vise hvor dypt det såret henne og hvor inderlig forbannet hun var og med klar beskjed om at alle som deler bildet vil bli anmeldt. Og, for det tredje, sto hun frem for alle andre jenter som har opplevd det samme. For å si at dette er søren ikke greit. Det er kriminelt, nedtrykkende, trakasserende og uholdbart.

Aviser og medier har en viktig oppgave ved å sette søkelys på aktuelle samfunnsdebatter i vårt demokrati. Det er en oppgave avisene selv fremholder som av sine viktigste. Jeg har utfordret flere aviser til å sette fokus på den utfordringen det er at jenter opplever spredning av sine bilder ulovlig. At det trengs lys på dette, også lokalt, slik at holdninger kan endres og at ungdomsmiljøene blir klar over den skade slik ulovlig deling kan medføre. Interessant sak, men har du noen lokale case, er svarene jeg får.

NEI, jeg skal ikke behøv å finne noen som vil stå frem. Også pressen, journalister og alle vi andre må forstå at det skal vi ikke trenge nå. Jeg skjønner at det sikkert genererer flere klikk på en nettsak, og da i neste hånd flere abonnementer som villig betaler seg bak betalingsmuren for å lese saken. Men jeg aksepterer faktisk ikke at saken først er interessant hvis en ung jente i lokalsamfunnet står frem. Det holder med Nora!

Få øynene opp! Dette skjer og det rammer mange. 9 av 10 av dem som utsettes for denne type overgrep er kvinner, mange av dem unge jenter. Derfor er det så betydningsfullt at en kjent idrettsutøver som Nora Mørk forteller dette. Hun løfter og gir støtte til alle de andre jentene som har fått livene sine knust av samme årsak.

Nora står i mur, foran hun som gruer seg til å gå på skolen fordi halve klassen har sett private bilder av henne. Nora står i mur, foran hun som ikke lenger klarer å konsentrere seg på skolen, som spiser dårligere og som ikke lenger vet om hun kan bli det hun vil bli, fordi bildene av henne alltid vil være der ute.

Og, før Nora kom Noora, den fiktive SKAM-karakteren som skapte jubel da hun tok makten tilbake da noen satt på bilder av henne og forsøkte å utøve kontroll over henne gjennom (nettopp) skam. Og før henne igjen kom mange kjente og ukjente eksempler fra Hollywood til Holmestrand. Haugevis av jenter har i #metoo kampanjen fortalt om sextrakassering i mediebedrifter, næringslivet og i kulturbransjen.

I min komité på Stortinget ligger en ny åndsverkslov til behandling. Den handler bla om hvem som har rett til å dele det andre har skapt. Det har vært behov for å modernisere lovverket, blant annet fordi internett gir en grenseoverskridende god tilgang på blant annet bilder, tekst og lyd som noen er avhengig av å tjene penger på.

Historien til Nora gir grunn til å tenke at vi som samfunn også må behandle vår lov om at det ikke er greit å dele. At det finnes noen smertelig som opplever konsekvensen av det som det tar deg to sekunder å dele fra telefonen.

Vi trenger ikke flere tabloidoverskrifter eller lokale case, vi trenger holdningsendring. Det er viktig at vi kollektivt er med å vise at det ikke er greit å spre bilder som ikke er dine.

Men hvis media absolutt må ha et case, finn heller en av guttene som har stjålet og ulovlig delt bilder. Få han til å stå frem. Få han til å fortelle hvorfor han synes det er greit å trykke en jente ned på en slik måte. Det er faktisk ikke den som krenkes som skal måtte bære ansvaret for dette.

Nå er det på tide at dere som ser, deler og misbruker bilder tar ansvar. På tide å være den i garderoben eller guttegjengen (eller venninnegjengen for den saks skyld) som i friminuttet står opp og tar ansvar når mobilen sendes rundt med bilder dere alle vet bryter ned jenter.

På tide at alle vi foreldre tar praten om dette hjemme. På tide å bryte sirkelen og si «slutt med det der». På tide å si «slett de bildene». På tide å være skikkelige folk. For hvorfor skal egentlig flere No(o)ra’er måtte stå frem, for at vi andre skal stå opp?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer