Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kornlagre og matsikkerhet:

Vi må legge en nødplan for kornforsyningen

USA er storeksportør av hvete. Dersom avlingene svikter, er det noen som lurer på svaret fra president Trump?

MATSIKKERHET OG HANDEL: Den nye x-faktoren er at pådriveren for åpen, internasjonal handel, USA, nå er blitt pådriveren for det motsatte. Foto: NTB Scanpix
MATSIKKERHET OG HANDEL: Den nye x-faktoren er at pådriveren for åpen, internasjonal handel, USA, nå er blitt pådriveren for det motsatte. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Den ekstreme tørken i Norge og Nord-Europa denne sommeren har satt behovet for nasjonale kornlagre på dagsorden. Tanken om at landet skal gå tom for matkorn, har vært så fjern at det gikk nokså upåaktet hen da Stortinget denne våren gikk inn for å gjenopprette beredeskapslagre for korn.

Det er heller ingen akutt fare for at Norge i nærmeste framtid skal kunne havne i en situasjon der landets innbyggere står uten tilgang på korn. Per nå har vi god tilgang på matkorn gjennom import. Som landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sier i en reportasje i Morgenbladet, er det nettopp internasjonal handel som dempener konsekvensene av kriser som den vi nå opplever. Det var også den viktigste begrunnelsen for at Norge avviklet kornlagrene i 2003, og fylte de gamle siloene med studentboliger, kulturtilbud, og andre verdige formål.

Det har dermed et slags nostalgisk skjær, når det nå blir snakk om å etablere nye lagre. Bakteppet er likevel lite lystig. De to grunnleggende forutsetningene for vår matsikkerhet går nemlig en mer usikker framtid i møte: vekstvilkår for mat og internasjonal handel.

Klimaendringene vil gjøre våte områder våtere, og tørre områder tørrere. En rapport i fjor fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, påpeker at FNs matvareprogram i flere omganger har slått fast at at klimaendringene vil føre til at matvaresystemet som helhet vil ha større vansker med å skaffe tilveie nok mat for å dekke økt etterspørsel. Denne trusselen har vært godt kjent lenge, selv om den er blitt påtrengende for oss her i Norge i sommer.

Den nye x-faktoren er at pådriveren for åpen, internasjonal handel, USA, nå er blitt pådriveren for det motsatte. Den nye utenrikspolitiske linjen fra Washington fører til at vi må tenke nytt om sikkerhetspolitikk, matsikkerhet er naturligvis nært knyttet til dette. Det er ikke tilfeldig at behovet for nye kornlagre frontes av blant andre forskningssjef Jon Ivar Botnan fra Forsvarets forskningsintstitutt. Noe av sårbarheten ved verdikjeden er at relativt få land står for en stor andel av eksporten. USA er storeksportør av hvete. Ingen lurer vel på hva svaret fra Trump blir hvis avlingene svikter - «America first!»

Regjeringen og landbruksministeren har motvillig gått med på å levere et forslag neste år til hvordan kornlagre kan etableres. Arbeidet bør gjøres grundig, og inneholde forslag til gradvis innfasing. Kostnaden er beregnet til en halv milliard, og kan spres over flere år. Selv i heten har vi tid til å skynde oss langsomt.