Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Martine-saken:

Vi må ønske fredssamtaler om Jemen velkommen

Jan-Erik Smildens spekulasjoner om de jeminittiske aktørerenes motiver for ønskede fredssamtaler er lite konstruktive. Den verste humanitære krisen verden har sett siden annen verdenskrig krever løsningsvilje.

Martine Vik Magnussen. Foto: Politiet
Martine Vik Magnussen. Foto: Politiet Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet 25. juni vier Professor Smilden betydelig plass til de antatte motivene til den tidligere jemenittiske presidenten, Ali Nasser Mohammad, skal ha hatt i forbindelse med et møte med meg om fredssamtaler nylig. I et tilsvar samme dag viser Odd Petter Magnussen til medieoppslag om tilsvarende forespørsler også fra øvrige hovedaktører i den jemenittiske konflikten. Første gang var i mars 2015 fra miljøer som støtter Houti-militsen, neste gang var høsten 2016 fra miljøer rundt president Hadi, og nå sist fra stammenivå i Jemen.

Krisen gjør at Jemen ikke har en fungerende statsdannelse eller diplomati. FNs talsmenn og andre har lenge etterlyst effektive tiltak for å få slutt på krigshandlingene, men liten fremgang har vært å spore i den 'glemte krigen'. Martine-stiftelsen er derfor glade for at de forskjellige partene oppfatter stiftelsens integritet slik at man kan benyttes som kontaktledd mot norske, svenske og andre skandinaviske lands myndigheter.

Mer en 10.000 menneskeliv er gått tapt i Jemen siden den Saudi-ledede bombingen, støttet av Jemens lovlige valgte presiden Abd-Rabbu Monsour Hadi, startet. Det er kanskje vanskelig å finne nåværende og tidligere jemenittiske presidenter med plettfri historikk, men Smildens spekulasjoner om forskjellige aktørers motiv for ønskede fredssamtaler synes lite konstruktivt. Den verste humanitære krisen verden har sett siden annen verdenskrig krever snarere all den løsningsfokus som kan mobiliseres. Smildens problemfokus på den jemenittiske presidenten Martine-stiftelsen nylig møtte, synes snarere å ha sitt utspring i krefter som ikke ønsker slike fredssamtaler i Norge. Som kjent vurderer utenriksdepartementet for tiden et konkret forslag fra Martine-stiftelse på slike samtaler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!