DEBATT

Vi må opprettholde dialogen mellom Russland og Norge

Støtte til barentssamarbeidet er viktig i en tid da begge land fortsatt gjennomfører økonomiske sanksjoner mot hverandre.

DIALOG I NORD: Anniken Huitfeldt snakker varmt om barentssamarbeidet i nord. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
DIALOG I NORD: Anniken Huitfeldt snakker varmt om barentssamarbeidet i nord. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Etter Ukraina-krisen har det vært færre politiske samtaler mellom Norge og Russland enn tidligere. Samarbeid for å begrense flyktningstrømmene over Storskog og felles kamp mot ISIL kan kanskje endre dette noe. Nylig kom jeg hjem fra Murmansk, min første reise til Russland siden Ukraina-krisen. Støtte til barentssamarbeidet er viktig i en tid da begge land fortsatt gjennomfører økonomiske sanksjoner mot hverandre.

Fordi vi er et lite land med lang kystlinje er vi helt avhengig av at folkeretten regulerer staters handlinger. Russlands evne og vilje til å bruke militærmakt overfor sine naboland skaper derfor bekymring hos oss. Sammen med russisk opprustning og omfattende militær tilstedeværelse nær vår grense, har vi en sikkerhetspolitisk situasjon som krever at vi styrker vårt forsvar i nord slik at vi kan hevde vår suverenitet.

Likevel er det viktig å huske på at Russland ser på forholdet til de tidligere sovjetrepublikkene på en annen måte enn Norge. Mens russiske soldater frivillig forlot Finnmark etter annen verdenskrig, ble de stående i blant andre de baltiske landene fram til muren falt. Gjennom NATO må Norge ta hensyn til disse landenes behov for beskyttelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer