Vi må opprettholde dialogen mellom Russland og Norge

Støtte til barentssamarbeidet er viktig i en tid da begge land fortsatt gjennomfører økonomiske sanksjoner mot hverandre.

DIALOG I NORD: Anniken Huitfeldt snakker varmt om barentssamarbeidet i nord. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
DIALOG I NORD: Anniken Huitfeldt snakker varmt om barentssamarbeidet i nord. Foto: Sveinung U. Ystad / DagbladetVis mer
Meninger

Etter Ukraina-krisen har det vært færre politiske samtaler mellom Norge og Russland enn tidligere. Samarbeid for å begrense flyktningstrømmene over Storskog og felles kamp mot ISIL kan kanskje endre dette noe. Nylig kom jeg hjem fra Murmansk, min første reise til Russland siden Ukraina-krisen. Støtte til barentssamarbeidet er viktig i en tid da begge land fortsatt gjennomfører økonomiske sanksjoner mot hverandre.

Fordi vi er et lite land med lang kystlinje er vi helt avhengig av at folkeretten regulerer staters handlinger. Russlands evne og vilje til å bruke militærmakt overfor sine naboland skaper derfor bekymring hos oss. Sammen med russisk opprustning og omfattende militær tilstedeværelse nær vår grense, har vi en sikkerhetspolitisk situasjon som krever at vi styrker vårt forsvar i nord slik at vi kan hevde vår suverenitet.

Likevel er det viktig å huske på at Russland ser på forholdet til de tidligere sovjetrepublikkene på en annen måte enn Norge. Mens russiske soldater frivillig forlot Finnmark etter annen verdenskrig, ble de stående i blant andre de baltiske landene fram til muren falt. Gjennom NATO må Norge ta hensyn til disse landenes behov for beskyttelse.

Sammen med et sterkt forsvar, må vi bidra til å beholde nordområdene som et lavspenningsområde. Å opprettholde rettsorden i nord er viktig både for Norge og Russland. Det praktiske samarbeidet mellom Norge og Russland er i dag langt mer omfattende og robust enn under den kalde krigen, og viktige institusjoner er bygget opp. Det er etablert samarbeid om atomsikkerhet, felles fiskeriforvaltning, søk og redning.

Denne uka ble samarbeidet utvidet til å gjelde gjensidig varsling ved utbrudd av sykdommer og rømninger i oppdrettsnæringen.

Politikere fra de tre nordligste fylkene har fulgt opp barentssamarbeidet meget godt de siste åra. De forteller om økt kontakt med Russland i en tid da møtepunkter mellom Moskva og Oslo er reduserte. Jeg mener at nordområdearbeidet ivaretar svært viktige norske interesser i nord, og at dette er viktigere enn noen gang. Skal vi beholde den lave spenningen må vi opprettholde dialogen og samarbeidet i nord.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.