VIL REDDE NORSK KULTUR: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Her før starten på pilegrimsvandringen langs Olavsleden fra Oslo til Trondheim tirsdag forrige uke.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
VIL REDDE NORSK KULTUR: Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Her før starten på pilegrimsvandringen langs Olavsleden fra Oslo til Trondheim tirsdag forrige uke. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Norsk kultur:

Vi må redde norsk kultur fra de som vil redde norsk kultur

Ola Borten Moe og Linda Hofstad Helleland viser en sjokkerende dårlig og usammenhengende forståelse av hva norsk kultur er, og hvor den kommer fra.

Meninger

Spaltist

Eivind Trædal

er førstekandidat for De Grønne i Aust-Agder til Stortingsvalget. Han representerer også Miljøpartiet De Grønne i Oslo bystyre.

Siste publiserte innlegg

Lørdag marsjerte nynazister i gatene i Kristiansand. Søndag var kulturminister Linda Hofstad Helleland på plass i VG, sammen med Ola Borten Moe fra Senterpartiet, for å forsvare «norske verdier». Mot hva? Ikke Norges gamle fiende nazistene, men mer diffuse trusler, som at ungene ikke ser på barne-TV på NRK lenger, at noen ikke dusjer etter gymmen, at K-en kan forsvinne fra KRLE-faget, og ikke minst at Human-Etisk Forbund jobber for å sekularisere Norge. Humanetikerne er faktisk en større trussel for norsk kultur enn selv de fryktede muslimene, mener Borten Moe.

Man kan jo lure på hvem det egentlig var som avskaffa kringkastingsmonopolet, eller stemte for å avskaffe statskirka og fjerne kristendommen fra grunnloven? Både Kulturministeren og Borten Moe kan bli nødt til å ta en streng prat med seg selv i speilet om noen av disse sakene. Men la oss ikke henge oss opp i detaljer. Disse politikerne vil konkurrere med Sylvi Listhaug om å gjøre valgkampen til en kulturkamp. Den kampen stiller jeg gjerne opp på. Det er viktig å redde norsk kultur fra de som vil redde norsk kultur. Ola Borten Moe og Linda Hofstad Helleland viser nemlig en sjokkerende dårlig og usammenhengende forståelse av hva norsk kultur er, og hvor den kommer fra.

Rettsstat, demokrati, menneskerettigheter, likestilling, velferdsstat vokste ikke opp fra jordsmonnet i Ola Borten Moe og Linda Hofstad Hellelands hjemfylke Trøndelag. De kom heller ikke fra kirka, selv om også kristne miljøer har vært progressive i disse spørsmålene. De er alle importerte ideer som utfordra datidas «Norske verdier». Og bra er det. Selv Jesus skal visst ikke ha vært trønder. Ideene hans blei innført utenfra med hard hånd. Hvis kulturministeren vil se hvordan det gikk for seg, kan hun bare ta en tur på Stiklestadspelet.

Norsk kultur og norske verdier er også internasjonale verdier. Å jobbe hardt, respektere hverandre og ta vare på hverandre er ikke noe særnorsk. Og de rettighetene og frihetene vil gir hverandre, har blitt kjempa fram gjennom hard politisk konflikt, der folk som snakker om «norske verdier» ofte har stått på feil side av historien. Det har heldigvis aldri vært enighet om hva norsk kultur er. Og det kommer det heller aldri til å bli. Det offentlige ordskiftet og den politiske kampen mellom partier er en pågående diskusjon nettopp om hvilke verdier vi setter høyest. Vi er alle stolte av landet vårt, men vi er ikke alltid enige om hvorfor.

Noen av verdiene vi er stoltest av i dag, har blitt utforma i min levetid. Da jeg vokste opp, var det ingen åpent homofile på skolen. Og bra var det, for de kunne hatt det tøft. Da de to første mennene kyssa på «Syv Søstre», var det oppstandelse i skolegården. Homofilt ekteskap blei ikke innført før i 2009. Fram til dette, var det andre «norske verdier» - ikke minst kristendom - som sto i veien for likestilling for homofile. I dag ser vi på likestilling for homofile som en viktig norsk verdi, som innvandrere og andre land bør respektere, heldigvis.

Og hvem har sagt at kristendom er det samme som å være norsk? Selv er jeg ateist, og hverken mine foreldre eller besteforeldre på begge sider av familien har vært særlig religiøse, selv om vi er glade i den kristne kulturarven og forsøker å leve et rettskaffent liv. Min farmor plystra ikke på søndager, drakk ikke og spilte ikke kort, men hun sleit ikke ned dørstokkene i kirka. Nordmenn generelt er også lite religiøse. På spørsmålet om vi tror på gud, svarte 39 prosent nei, 37 prosent ja, mens 23 prosent var usikre, i 2016. Blant unge nordmenn er det 53 prosent som sier at de ikke tror på noen gud. Lykke til med å beordre oss på pilegrimsferd.

Linda Hofstad Helleland pleide ikke å være like glad i Ola Borten Moes nasjonalistiske flørting. I 2010 var hun faktisk åpenlyst kritisk i Adresseavisen. «Du ville dra opp en innvandringsdebatt, men den ble litt rufsete i kantene. Så dro du til Danmark for å lære om deres innvandringspolitikk. Og på valgdagen sto du på førstesiden av Adresseavisen med en plakat det sto «Norge» på. Alt dette bekreftet ytterligere inntrykket av et rufsete utgangspunkt», lekset hun opp. Men det var før Høyre gikk til sengs med FrP. Hofstad Helleland er ikke redd for «rufsete» argumentasjon, så lenge hun kan stjele tilbake noen velgere fra Sylvi Listhaug.

Høyre og Senterpartiet må gjerne forsøke å konkurrere med FrP om å vinne velgere på denne «kulturkrigen». Det er en krig alle tre partier vil tape så det synger. Nordmenn flest er sekulære, vi er glade for at kulturen vår utvikler seg og lar seg berike fra utlandet. Og vi ønsker ikke å bli kommandert til skolegudstjeneste eller bli fortalt at kristendommen har forrang foran alle andre religioner av politikere. Jeg har ingen problemer med å anerkjenne kristendommens plass i norsk kultur, men å påstå at Human-Etisk Forbund er en trussel mot norsk kultur, er skivebom så det holder. Og å si at norskhet betyr kristendom, er en fornærmelse både mot ateistiske nordmenn, og mot norske muslimer, jøder, hinduer og medlemmer av andre trossamfunn.

Selv går jeg til valg for alt som gjør meg stolt over å være norsk: Toleranse, likestilling, kjærlighet og respekt for naturen, åpenhet og tillit til mine medmennesker. Så får kulturministeren og oljetoppen Borten Moe bekymre seg for dusjing i gymmen og truslene fra Human-Etisk Forbund. Hvis de virkelig tror at norsk kultur er så sårbar at den blir trua av at barn ser på Netflix i tillegg til barne-TV, har de langt mindre tro på kulturen vår enn jeg har. Og det er jo litt trist fra en kulturminister.