Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Private barnehager:

Vi må se på regelverket på nytt

Offentlige penger skal gå til barnehagebarna. Derfor sikrer vi nå bedre kontroll med bruken av offentlige midler.

MANG
FOLDETS VERDI: Så skal vi også huske på at undersøkelser viser at foreldre er jevnt over noe mer fornøyde med de private barnehagene enn de offentlige. Mangfoldet har en verdi, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix
MANG FOLDETS VERDI: Så skal vi også huske på at undersøkelser viser at foreldre er jevnt over noe mer fornøyde med de private barnehagene enn de offentlige. Mangfoldet har en verdi, skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

Mer enn ni av ti barn går i barnehage, og barnehagen er en viktig del av hverdagen for tusenvis av barn og foreldre.

Pengene vi bruker på barnehage skal gi barna gode og trygge hverdager der de kan utvikle, utforske og utfolde seg. Derfor sikrer vi nå bedre kontroll med bruken av offentlige midler.

I Dagbladet 1. juni mener Geir Ramnefjell at vi står «ribbet tilbake» og erkjenne at vi nå må korrigere utviklingen i de private barnehagene. Han tar feil.

De gode betingelsene for privat barnehagedrift har det vært bred enighet om. De gode ordningene kom på plass under den rødgrønne regjeringen fordi de så at de trengte hjelp fra private for å nå målet om full barnehagedekning.

Nå er barnehagesektoren bygget ut, vi ser en konsolidering hvor noen kjeder får økt markedsandel og høy avkastning. Derfor bestilte den blågrønne regjeringen rapportene for å undersøke hvordan situasjonen er i de private barnehagene.

Vi er for et mangfold av barnehager fordi det gir foreldrene økt valgfrihet, og det bidrar til at barnehagene kan lære av hverandre. Men vi må sikre at tilskudds- og tilsynssystemet har legitimitet.

Funnene fra blant annet BDO-rapporten viser at dagens regelverk ikke er tilpasset dagens barnehagesektor. Vi må se på regelverket på nytt med den nye kunnskapen fra rapportene.

Men en del endringer er allerede i gang. Allerede nå vil vi sikre at offentlige penger i større grad kommer barna til gode når vi strammer inn kravene til både bemanning og andelen barnehagelærere.

For det er ikke greit at private barnehagekjeder har lav bemanning kombinert med høyt overskudd.

Så skal vi også huske på at undersøkelser viser at foreldre er jevnt over noe mer fornøyde med de private barnehagene enn de offentlige. Mangfoldet har en verdi, og foreldrenes valgfrihet vil vi sikre også fremover.

Men etter vi har å ha fått rapportene går vi nå i gang med et større arbeid, og da vil vi se på både systemet for tilskudd, tilsyn og andre regler.

Vår viktigste jobb er å sørge for en god og trygg barnehagehverdag tusenvis av barn hver dag.

Det gjør vi blant annet med ny bemanningsnorm, ny rammeplan og ved å sørge for at barnehagene bruker offentlige penger til å gi barn en god start på livet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media