DEBATT

Fornybar energi

Vi må sette et mål for ny kraft

80 twh fornybar energi kan gjøre Norge utslippsfritt. Da må vi også ha vindkraft på land.

TRENGER MER KRAFT: I tillegg til at transportsektoren elektrifiseres, legger nå flere kommuner til rette for etablering av datalagringssentre, som i et tilfelle i Skien har en kraftambisjon på 500 MW. 24 timer i døgnet, 365 dager i året, tilsvarer dét over 4 TWh kraft, skriver innsender. Bilde fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
TRENGER MER KRAFT: I tillegg til at transportsektoren elektrifiseres, legger nå flere kommuner til rette for etablering av datalagringssentre, som i et tilfelle i Skien har en kraftambisjon på 500 MW. 24 timer i døgnet, 365 dager i året, tilsvarer dét over 4 TWh kraft, skriver innsender. Bilde fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi må sette et produksjonsmål for ny fornybar energi. Målet må være høyt nok til å fase ut dagens bruk av fossil energi, og høyt nok til at industrien legger om til utslippsfrie prosesser. Og ikke minst: Målet må gi et klart svar på hvor mye kraft som kan komme fra vannkraft, og hvor mye som må komme fra vindkraft.

Trenger vi mer fornybar energi? Det korte svaret er «ja». Og det inkluderer vindkraft på land. For tenk om vi kunne hatt en utslippsfri hydrogenproduksjon i Norge. Birkeland og Hydro gjorde det for 100 år siden. Det eneste som mangler for å gjøre det igjen, er kraft nok til å utkonkurrere fossil energi.

En gjennomgang av høringssvarene til nasjonal ramme for vindkraft, viser at 88 prosent av kommunene er mot vindkraft, mens 60 prosent samtidig anerkjenner behovet for mer fornybar energi.

Vindkraft krever store naturinngrep. Presset på artsmangfoldet er enormt. Og i høringssvarene problematiseres naturinngrep av åtte av ti kommuner. Men i flere tilfeller likestilles hensyn til ørn og villrein med hensyn til hytte og utsikt. Økologi og artsmangfold er viktig. Utsikt fra et framtidig hyttefelt kan ikke veie like tungt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer