Pressens troverdighet er et synkende skip:

Vi må skjerpe oss og ikke jobbe i halvsannheter.no

En ny undersøkelse viser at vi i media må snu skuta. Nå.

HODELØSE JOURNALISTER: Vi pressen må ikke lene oss tilbake i vår egen boble og tro at vi er verdensmestere. Foto: Tom Stalsberg
HODELØSE JOURNALISTER: Vi pressen må ikke lene oss tilbake i vår egen boble og tro at vi er verdensmestere. Foto: Tom Stalsberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi lever i ei samtid der såkalt fake news er et ekkelt mantra fra øverste Donald-hold. Vi som klikker kommafeil i ei medietid som alfabetets fotsoldater må derfor vise at vi er språket, nyhetene, hendelsene, kildene og leserne verdig.

Vi må ikke bedrive sløvheter og unøyaktigheter, men bringe til torvs store og små saker basert på en bred og nøye kildebruk, dette smeltet sammen med optimal troverdighet og redelighet

Og, vi må puste. Ikke fristes til å lytte til bunnlinjas evige klagerop om mere, mere. Vi må skjerpe oss, og det lyt skje med kraftig styrke. Men, vi må aldri la oss dupere av diverse pressgrupper, enten de fra ytre høyre, i ulvemidten eller de fra ytre venstre, eller fra noen med mye penger - som ikke liker det vi skriver om dem - eller politikere som helst vil at vi skal holde fred, men vi må være ytterst redelige i vårt virke. 365 dager i året, både med og uten flyskam.

Journalistikk er for alvorlig og viktig i en rettsstat til at vi skal la noen duster bedrive den slags, men seriøst: Vår troverdighet står igjen på spill. Den siste aprilundersøkelsen fra Respons Analyse, på oppdrag av Nordiske Mediedager i Bergen, viser at bare 13 prosent av de spurte svarer at de har stor tiltro til mediene.

Tilsvarende undersøkelse ble foretatt i februar og aprilsvarene er en halvering fra den forrige undersøkelsen. Vi legger til at 26 prosent av de spurte svarte at de hadde mindre eller ingen tiltro til mediene i april, 18 prosent i februar. Blant de varige menn er andelen med liten tiltro 29 prosent.

Undersøkelsen viser også at tilliten til oss journalister er blitt lavere. Godt det snart er over. Vi leser at ifølge Klassekampen at noe av skepsisen muligens kommer i kjølvannet av VGs håndtering av Giske og dansevideoaffæren. Medieviter og ansvarlig for undersøkelsen, Erik Knudsen ved Universitetet i Bergen, sier at aprilmålingen er statistisk signifikant lavere enn alle målinger i medieundersøkelsen siden 2005.

Dette styrker argumentet for at VG-saken har hatt en innvirkning på tilliten.

VGs utviklingsdirektør, Ola Stenberg, mener selvsagt at vi ikke kan konkludere med at Giske-saken har resultert i svekket tillit til mediene generelt. Er herr Stenberg helt, helt skråsikker på dette? Vi i Dagbladet skal ikke sitte på vår høye hest i dødens posisjon, vi gjør våre overtramp og vi må bli langt proffere for å unngå nettopp disse.

VG på sin side har også vært flinke i det siste til å ha: VG beklager.

Pressens troverdighet er alfa og det er omega fordi skal våre lesere betale for nyheter, sport, kommentarer, utenriks og underholdning må vi være til å stole på. Hele tida.

Journalistikken skal selvsagt alltid være gjenstand for beinhard kritikk, det viser at vi gjør noe som er viktig og riktig, men vi må ikke ty til lettvintheter på papir, eter, stream eller nett.

Da ender vi opp med Ctrl Alt Delete og legger motorveien av skrudde nyheter åpen for de skumle nettnattkreftene. De som aldri må få anledning til å styre samfunnsdebatten - og utviklingen mot nettstedet Halvsannheter.no

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer