Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Vi må slutte å tro at populistene «skjerper seg» bare de får ansvar

Fra et hjørne hvisker Høyre stille: «Jeg ville nok løst dette på en annen måte». Hvor lavt skal standarden settes for statsråders oppførsel, før FrPs nære venner sier ifra?

INNE I VARMEN: Per-Willy Amundsen på vei inn på Slottet etter at han ble utnevnt til justisminister før jul. - Gjett hva? Per-Willy Amundsen, en av de mest kontroversielle populistene vi har på Stortinget viste seg å være like ille som justisminister, skriver Anders Skyrud Danielsen. Foto: NTB Scanpix
INNE I VARMEN: Per-Willy Amundsen på vei inn på Slottet etter at han ble utnevnt til justisminister før jul. - Gjett hva? Per-Willy Amundsen, en av de mest kontroversielle populistene vi har på Stortinget viste seg å være like ille som justisminister, skriver Anders Skyrud Danielsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omtrent alle som fikk med seg saken i helga reagerer nok med litt instinktivt ubehag. Dette er en ganske grov oppførsel. Det er selvfølgelig først og fremst en grov sak fordi den avdekker en dypt illiberal impuls hos landets fremste politiske representanter. Men illiberale tendenser kan ofte være litt vanskelig å få øye på. Her er det smurt utover en offentlig Facebook-vegg på en sjeldent vulgær måte.

FrP er sure på Nordlys for noe de har skrevet. Justisministeren i landet, Per-Willy Amundsen, kaller avisa "Pravda", og får høre av redaktøren at han ikke synes det er noe ålreit. Da gjør han det om igjen og om igjen og om igjen. Han får støtte fra landets fiskeriminister som sarkastisk skriver "god helg" med latter-emojier. Alle som har jobba litt på skole kan umiddelbart kjenne igjen bølleoppførselen.

Tre maktgubber som sitter og mobber og harselerer i kommentarfeltet seint på lørdagskvelden. Dette er ikke en forsiktig endring i en offentlighetslov eller justering av den offentlige partifinansieringen. Det er grov, åpenbar, vulgær og litt ekkel illiberal bølling.

Gjett hva? Per-Willy Amundsen, en av de mest kontroversielle populistene vi har på Stortinget viste seg å være like ille som justisminister.

Nå må vi snart slutte å tro at populistene «skjerper seg» bare de ansvarliggjøres. Populister kan ikke ansvarliggjøres! De bryr seg ikke! De fortsetter i opposisjon uansett hvor mye makt de får. Det er alltid en annen elite enn den som faktisk sitter med rattet i henda som er skyld i at bilen styres mot stupet. I dette tilfellet var det en redaktør i en lokalavis, i neste omgang er det en fagforening eller en sosiologi-student på Blindern. Det eneste som fungerer er å sette foten tydelig ned og forklare hva som er akseptabel adferd for personer som skal representere hele landet.

Nettopp slik grensesetting overfor populistregjeringen forsøker stadig flere å gjøre, bortsett fra én gruppe: FrPs dårlige venner. De er dårlige, fordi de ikke sier ifra. De sitter stille ved siden av dem på regjeringskonferanse og ser på, inviterer dem på frokostmøter og later som ingenting og bruker kvelden på Twitter på å nyansere og vise at lokalpolitikere fra Ap i Drammen har gjort noe tilsvarende (uten bølleoppførselen).

Det er selvfølgelig stor forskjell på hva justisministeren gjør på jobben sin og hva han gjør i fritidsprosjektet sitt som er en liten organisasjon de kaller "FrP", forklarer Høyre forsiktig. De to tingene henger selvfølgelig ikke sammen. Om en journalist fra Nordlys ringer kan Per-Willy bare spørre "stiller du spørsmål til Troms FrP nå eller til justisminister? For som justisminister vil jeg si at asylsøkere selvfølgelig skal få korrekt behandling, men som stortingskandidat for Troms FrP vil jeg bare si hadetbra!". Helt uproblematisk, altså.

Fra et hjørne hvisker Høyre stille: «Jeg ville nok løst dette på en annen måte». Det er pinlig å se på, og høyresiden som en gang var den liberale impulsens øverste vokter har blitt den illiberale impulsens bortforklarer. Jeg er lei av å høre de samme menneskene som klaga over Aps "maktarroganse" forklare meg hvorfor alle partilag må kunne boikotte aviser. Nei! Det må de selvfølgelig ikke kunne! Det er ikke direkte ulovlig, men det er allikevel uakseptabelt.

Vi i MDG opplever av og til et voldsomt kjør fra enkelte aviser. Selv om aviser både kan være fordummende enkle med klikkoverskriftene sine, eller mer populistiske enn en campingvogn på ulvejakt (eller begge på en gang, som Nettavisen), så mener jeg det er vår fordømte plikt å stille opp og svare når journalisten ringer. Den ansvarlige redaksjonen som følger Vær varsom-plakaten er en hjørnestein i det liberale demokratiet, og selv om vi kan være uenig så er denne hjørnesteinen i ferd med å smuldre opp. Derfor stiller vi opp. Fordi det er farlig om hjørnesteinen plutselig en dag er borte. Det er farlig at folk som Trump lager sine egne ekkokamre på sosiale medier hvor de bare står til ansvar overfor seg selv, og kritiske spørsmål er en negativ ting.

FrP vil gjerne lage seg dette ekkokammeret, som når de ikke vil kommentere eller svare i avisa, men får rådgiverne sine til å skrive Facebook-statuser istedenfor. Vi bør verne om pressen og gi de gode arbeidsforhold i en tid hvor de er under press. Jeg vil kjempe for at mitt eget parti skal stå klart på den liberale siden her, men det er dypt tragisk at Høyre velger å stå med bøyd nakke på den illiberale siden.

Gode venner sier ifra når noen gjør noe teit. Dårlige venner kjører svarte biler sammen i stillhet til kongens slott på fredag ettermiddag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!