KOMMENTARER

Finans:

Vi må snakke om drittsekkene

Drittsekkene i «Exit» er ikke en røverhistorie fra Tjuvholmen. Spør Donald Trump.

Ilustrasjon: Finn Graff
Ilustrasjon: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Skuespillerne i NRK-suksessen «Exit» lovet allerede før premieren at seerne ville bli rystet og sjokkert. Dette var skikkelig drøye saker, fikk vi høre. Sant nok, dramaserien om fire styrtrike og skruppelløse finansmenn, høye på seg selv og kokain, er full av erigerte peniser og impotent vold, blod flyter og gørr renner, mest av alt fra kjeften.

Det er uhyggelig troverdig i all sin overfladiske og mannssjåvinistiske råskap. Men overrasket eller sjokkert er jeg ikke. Dette er jo historier pressen har fortalt biter av opp gjennom åra, om utagerende liv i sus og rus. De er omtalt i søksmål, nabotvister og skilsmisseoppgjør. Jeg dekket miljøet selv som ung finansreporter i Dagens Næringsliv, hvor kildepleie i lysløypa på kveldene var risikosport. Og jeg snakker ikke om trening til Birkebeinern.

Overdrevet, sier de nå fra Tjuvholmen. Jeg kjenner ingen som holder på sånn. Det er heldigvis også sant; de fleste har til gode å kappe øret av en prostituert. Men på Kapitals liste over landets rikeste er det menn som kjenner seg igjen i de fire rollefigurene i «Exit». Det er ingen røverhistorie, selv om det er underholdning, og derfor må vi snakke mer om hvem de er og hva de bruker makta si til.

Tenk om du fikk anledning til å være akkurat den du er inni deg, sier en av mennene i serien. Han antyder dermed at penger kan kjøpe deg fri fra samfunnets normer og tillate deg å gjøre som du vil, ikke bare i form av materiell overflod, men også overfor andre mennesker, enten det er kona, venner, eller aupairen. Det er det som på godt norsk heter «fuck you-money», og det er stadig flere nordmenn som har vanvittig mye av slik valuta, viser Kapitals liste.

I «Exit» rammer det alle som kommer guttas vei, bokstavelig talt og på brutalt vis, og du kan alltids spørre om de er født sånn eller blitt sånn, om det er kombinasjonen av rus og makt som skaper monstre. Kanskje ville de vært bøller uansett; rikdommen gjør dem bare istand til å gjøre mer skade.

Dramatiseringen gjør ingen forsøk på slike dypdykk, men i det virkelige liv er det en tankegang som i sin konsekvens graderer mennesker og bryter med fellesskapet. Selv om de lever i en boble, har deres handlinger og disposisjoner betydning i samfunnet; fordi de forvalter store formuer og har betydelig makt i næringslivet. Det ser vi eksempler på også i den politiske debatten, særlig om skattepolitikk, men også når det gjelder viktige politiske veivalg om offentlige tjenester, kollektivsatsing, innvandring og likestilling.

Rike investorer har lenge bidratt med partistøtte til borgerlige partier, men i de seinere åra har flere vært overraskende aktive i underskogen av norsk politikk, ikke minst gjennom pengestøtte til nettsteder som Resett og rights og i forsøket på å etablere et nytt parti på ytterste høyrefløy.

På spørsmål om hvorfor de støtter høyreradikale og anti-semitter, er svaret som regel tilforlatelig, nesten idealistisk, skal vi tro; de ønsker å støtte ytringer som angivelig ikke får plass i den redigerte pressen og på Stortinget, uten at de nødvendigvis støtter innholdet, eller en gang leser det.

Det er lite troverdig. Dette er den samme gjengen som spratt champagnen da Donald Trump vant. Trump er deres våte drøm; en finansmann som gjør akkurat som han vil på verdens største scene; som møter enhver motstand med angrep og trusler, og som behandler kvinner som en vare. Og slipper unna med det. Det famøse Trump-opptaket hvor han skryter av at han kan «grab them by the pussy» bare fordi han er rik og berømt, kunne gått rett inn i en scene i «Exit».

Det er godt det ikke er presidentvalg i Norge. Da Norstat spurte hvilken ikke-politiker nordmenn helst ville ha som statsminister, toppet de rikeste investorene lista. Undersøkelsen sier ingenting om hvorfor, men tanken er vel at det å tjene milliarder kvalifiserer til å lede landet. Det viser en beundring for penger som stikker dypt, selv i egalitære Norge, og som bidrar til å legitimere Exit-gjengens syke oppførsel.

Protestene fra Tjuvholmen er ikke overdøvende. Snarere mumlende besvergelser om unøyaktigheter, som om serien er en dokumentar. Hvorfor er det ingen som vil ta et oppgjør med en ukultur som sverter en hel bransje?

Jeg utfordrer gjerne Petter Stordalen, eier av hotellet «The Thief» som i serien er klubbhus for finansmennene. Han var forøvrig den ikke-politikeren flest nordmenn ville hatt som statsminister. Det forplikter, Petter!

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer