LEDER

Vi må snakke om klimaflyktninger

Det nytter ikke å stikke hodet i ørkensanden.

ØKENDE PROBLEM: Klimaendringer er et internasjonalt anliggende, det samme er dermed klimaflyktninger. Foto: NTB Scanpix
ØKENDE PROBLEM: Klimaendringer er et internasjonalt anliggende, det samme er dermed klimaflyktninger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Venstres landsmøte vedtok i helga at de vil arbeide for at klimaflyktninger skal oppnå flyktningstatus i Norge. Dette er et krevende spørsmål, som nok ikke løses med utgangspunkt i det Venstre-landsmøtet gikk inn for denne gangen. Reaksjonen fra regjeringspartner Frp illustrerer likevel at det er viktig å belyse problemstillingen og starte debatten. Frp’s innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim ser nemlig ut til å mene at klimaflyktninger ikke finnes.

Helgheim har uttrykt skepsis til at klimaendringer er menneskeskapt. Hvis du ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, så tror du vel heller ikke på klimaflyktninger. Det er antakelig det som er grunnen til at Helgheim kan få seg til å si at «vi kan ikke gi folk asyl bare fordi det er dårlig vær der de bor», som om det var snakk om å gi asyl på Østlandet til folk fra Bergen.

Flyktningkonvensjonen stammer helt tilbake fra 1954, og på den tida var det ingen som så for seg at klimaendringer ville kunne bli en viktig årsak til at mennesker må legge på flukt. Dermed er denne kategorien holdt helt utenfor det skjøre, internasjonale systemet som lovregulerer hvordan verdens stater skal samarbeide om mennesker på flukt. Presset mot folkeretten generelt, og flyktningkonvensjonen spesielt, er sterkt fra mange som ønsker å stramme inn. Hvis vi skulle begynne å pirke i den, er sjansen større for at det blir innstramminger enn at den vil bli utvidet til også å gjelde klimaflyktninger. Dermed er det mange flykningorganisasjoner som, av forståelige grunner, går litt stille i dørene når klimaflyktninger kommer på dagsorden. Faren er at det blir stille.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer